Σχέσεις στ(οργής), όπως λέει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, ή σχέσεις συναλλαγής και εξαπάτησης του ελληνικού λαού, όπως εικάζουν οι περισσότεροι, μετά τα παιχνίδια για το Σκοπιανό;

Η απάντηση έρχεται ανάλογα με το πώς αναλύει κανείς τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία 3,5 χρόνια μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Δύο τόσο διαφορετικοί πολιτικοί, από εντελώς διαφορετικούς χώρους, με εντελώς άλλη πολιτική κουλτούρα κι όμως έχουν γίνει οι καλύτεροι συνεργάτες και συνέταιροι στη νομή της εξουσίας. Ποιος θα το περίμενε ότι ένα κατ’ ευφημισμόν αριστερό κόμμα κι ένας δεξιότερος της Δεξιάς νεότευκτος πολιτικός σχηματισμός θα έμεναν στην ίδια καρέκλα για τόσο χρονικό διάστημα.

Μαζί είπαν ψέματα, μαζί κορόιδεψαν άπειρες φορές τον ελληνικό λαό, μαζί έστησαν πολιτικά παιχνίδια, υπέγραψαν μνημόνια, επέβαλαν την πιο σκληρή λιτότητα. Και μαζί, πέρα από τα προσωπικά παιχνίδια του Πάνου Καμμένου, άνοιξαν και κλείνουν την υπόθεση του Μακεδονικού.

Τα δήθεν επεισόδια στη σχέση τους αυτό το διάστημα, λειτούργησαν περισσότερο ως επικοινωνιακό τέχνασμα, ως μέσο πολιτικής επιβίωσης του αδυνάτου, δηλαδή του κ. Καμμένου ή ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και τελικά «μάντρωμα» των βουλευτών και των δύο κομμάτων. Τις περισσότερες φορές ως στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων της Αριστεράς που δήθεν εξοργίζεται με το δεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που δήθεν δε μπορούν να χωνέψουν τη συνεργασία με τους προαιώνιους αριστερούς εχθρούς.

Ετσι, λοιπόν, μόνο ως επικοινωνιακό παιχνιδάκι μπορεί να εκληφθεί και το χθεσινό σόου (μακριά από τις κάμερες) που έστησε το επιτελείο του Μαξίμου.

Η δήθεν σύγκρουση Καμμένου με Κοτζιά, η επίθεση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ στον υπουργό Εξωτερικών και η υπενθύμιση ότι είναι στη θέση του χάρη σ’ αυτούς, οι διαρροές και τα δημοσιεύματα ότι κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης και στο τέλος το… κερασάκι στην τούρτα.

Η συνάντηση επί δίωρο στο Μαξίμου των κ. Τσίπρα και Καμμένου για να δοθούν… εξηγήσεις και να λυθούν οι παρεξηγήσεις.

Αστείες διαρροές

Ακόμη και η επιλεκτική διαρροή μέρους των όσων είπαν είναι ενταγμένη στο παιχνίδι των εντυπώσεων και της επικοινωνιακής διαχείρισης μιας κατάστασης όπως διαμορφώθηκε από τις προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και την «ενόχληση» της Αθήνας.

Η μόνη είδηση που βγήκε από αυτό το ραντεβού είναι η επιβεβαίωση ότι πάνε μαζί μέχρι το τέλος. Η «εκεχειρία» μέχρι τον Μάρτιο για το Μακεδονικό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν Μάιο, επί της ουσίας εξάντληση της τετραετίας. Ούτε λεπτό δεν θα χάσουν στην καρέκλα της εξουσίας.

Αλλά μην ξεχνάμε τα επικοινωνιακά κολπάκια όλους αυτούς τους 9 μήνες όπου συζητείται το Μακεδονικό.

«Έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που αλλά υπογραφούν και αλλά λένε εν συνεχεία όπως ο κ. Σαμαράς…». Αυτό είχε πει πριν από 9 μήνες ο Καμμένος, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι ο Κοτζιάς άλλα υπέγραψε κι άλλα ισχύουν, με την ανοχή των ΑΝΕΛ.

Και οι δήθεν διαρροές πλέον ότι ο Κοτζιάς είναι «κόκκινο πανί» είναι αστείες και δεν τις πιστεύει κανείς.

Ούτε οι χθεσινές δηλώσεις ότι «ο κ. Κοτζιάς δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι στην καρέκλα που κάθεται την υπουργική το οφείλει στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Θα πρέπει λοιπόν όταν προσεγγίζει ζητήματα, όταν θέλει να κάνει προβλέψεις στα όρια της μαντείας να είναι πάρα πολύ προσεκτικός».

«Την κυβερνητική συνεργασία υπονομεύουν αποκλειστικά και μόνο εκείνοι που απειλούν διαρκώς ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και όχι όσοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της με τη λήξη της τετραετίας» απάντησαν αιχμηρά κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Εξωτερικών.

Το γαϊτανάκι συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό, μην ξεχνάμε και το «επεισόδιο» που έκανε το καλοκαίρι ο Κ. Ζουράρις σε εκδήλωση για το Μακεδονικό όταν είπε στον Κοτζιά ότι «έχουμε πάθει σμίκρυνση εγκεφάλου».

«Η ΝΔ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το Σκοπιανό… Προειδοποίησε ότι αν ο κ. Καμμένος δώσει το στυλό στον κ. Κοτζιά θα υπάρχουν τετελεσμένα τα οποία είναι δύσκολα αναστρέψιμα» τόνισε στον ΣΚΑΪ η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Τελικά όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, οι ΑΝΕΛ και προσωπικά ο Πάνος Καμμένος έδωσαν και στυλό και χαρτί για να υπογράψει ο κ. Κοτζιάς τη συμφωνία των Πρεσπών που έχει γίνει πλέον «κουρελόχαρτο» μιας και άλλες είναι οι αποφάσεις που έχουν πάρει οι Σκοπιανοί.

«Μοιράζομαι και κατανοώ τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας στη Διασπορά σχετικά με τη σύνθετη ονομασία και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», γεγονός που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία παρά η δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δε θα υπάρξει άλλη στον κόσμο. Γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον που πρόκειται να προσφέρουμε στο κράτος μας, αλλά πρωτίστως στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, πιστεύω ότι υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος για να ενωθούμε. Με αυτά τα λόγια θέλω να παροτρύνω τους πάντες. Ανεξάρτητα από το αν είμαστε εγγεγραμμένοι στους καταλόγους και εάν έχουμε σκοπό να ψηφίσουμε ή όχι, νομίζω ότι η Μακεδονία έχει ανάγκη από τη στήριξη της Διασποράς. Αλλά αυτή τη φορά είναι σημαντικό όλοι, ανεξάρτητα από το που βρισκόμαστε, πίσω στην πατρίδα ή στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική ή την Ευρώπη, οφείλουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη μοναδική εναλλακτική λύση για την Μακεδονία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Ο πανικός που επικράτησε οδήγησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να πάρει τηλέφωνα για να ανασκευαστεί η δήλωση, όπως κι έγινε: «Ολοι γνωρίζουμε σήμερα ότι μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μέρος στη Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα βρίσκεται στη χώρα μας. Και κανείς δε θα προσπαθήσει ποτέ να αρνηθεί ξανά τη Μακεδονία μας».

Η ζημιά είχε ήδη γίνει αλλά ο Πάνος Καμμένος ο Μακεδονομάχος και οι υπουργοί του απλά κλείνουν αυτιά και μάτια. Διότι η απόφαση είναι οριστική: «θα πάνε μέχρι τέλους μαζί».