Σε διευκρίνιση για την ανασκευή των δηλώσεων του σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, περί μοναδικής Μακεδονίας προχώρησε το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ της ΠΓΔΜ.

Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν την ελληνική πλευρά να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις θέσεις Ζάεφ, πραγματοποιώντας «διπλωματική παρέμβαση» με αποτέλεσμα  να αλλάξει η διατύπωση και να «μαλακώσουν» οι δηλώσεις, το κρατικό πρακτορείο της γείτονος διευκρινίζει ότι η ανασκευή δεν έγινε μετά από παρέμβαση της Αθήνας ή του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τονίζει δε, πως έγινε «λάθος απόδοση» των δηλώσεων Ζάεφ, γι’ αυτό και το πρακτορείο προέβη σε άμεση διόρθωση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετικό τηλεγράφημα, «λαμβάνοντας υπόψιν όσα ειπώθηκαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη διόρθωση αποσπάσματος της συνέντευξης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνουμε ότι δεν υπήρχε καμία παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική πλευρά».

«Το μόνο αληθές είναι ότι μετά την αντίδραση του Τύπου για το περιεχόμενο της συνέντευξης ελέγχθηκε το περιεχόμενό της και διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει λάθος απόδοση της δήλωσης του κ. Ζάεφ και για αυτό προχωρήσαμε σε άμεση διόρθωση. Η διορθωμένη εκδοχή μοιράστηκε εκ νέου στον Τύπο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αρχική δήλωση Ζάεφ και η… αναδίπλωση

Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού που δημοσίευσε το πρακτορείο ΜΙΑ, η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα διασφαλίσει πως η ΠΓΔΜ θα είναι η μοναδική χώρα που θα λέγεται «Μακεδονία».

«Κατανοώ την αναταραχή με την προσθήκη της λέξης «βόρεια» στο Μακεδονία. Αλλά θέλω να πω ότι η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα, η δυτική Βουλγαρία είναι Βουλγαρία και δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Αυτή είναι η μόνη Μακεδονία και δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο» φέρεται να είχε πει ο Ζάεφ, ωστόσο στη συνέχεια το ΜΙΑ παρουσίασε μια τροποποιημένη έκδοση της συνέντευξης, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα ένα κομμάτι της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είναι στην Ελλάδα, άλλο στη Βουλγαρία και το βόρειο κομμάτι είναι στη χώρα μας» ανέφερε ο Ζάεφ, διευκρινίζοντας παράλληλα πως ο προσδιορισμός «Βόρεια», που θα προστεθεί στην νέα ονομασία, ξεχωρίζει την ΠΓΔΜ από τις περιοχές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.