O σάλος που προκλήθηκε από τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για τη μοναδική «δική του» Μακεδονία, δε λέει να κοπάσει παρά την προσπάθεια ανασκευής τους.

Μόλις έγιναν γνωστές αυτές οι θέσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού και κατάλαβαν στην Αθήνα τη ζημιά που μπορεί να κάνουν, φαίνεται ότι έπεσαν τα πρώτα τηλεφωνήματα. Η «διπλωματική παρέμβαση» είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η διατύπωση και να «μαλακώσουν» οι δηλώσεις, κάτι που έγινε μέσω του πρακτορείου ΜΙΑ.

Ετσι, ο Ζάεφ δεν φαινόταν πλέον να αμφισβητεί την ύπαρξη κι άλλων Μακεδονιών, ωστόσο, το λάθος είχε γίνει. Η ελληνική κοινή γνώμη κατάλαβε ότι κάτι περίεργο, ύπουλο και άκρως παρασκηνιακό έχει συμβεί στις Πρέσπες. Μια αλήθεια που δεν θα μπορέσει να μάθει, για το τι ήταν αυτό που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και τι «πούλησαν» στην κοινή γνώμη προκειμένου να κερδίσουν την αποδοχή του.

Κι αν στα Σκόπια η γνώμη του κόσμου αντιστράφηκε και το «ναι» υπερτερεί, έστω και οριακά, στην Ελλάδα το κίνημα κατά της συμφωνίας δε λέει να αντιστραφεί παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από ΗΠΑ και Ευρώπη.

Πάνω από 7 στους 10 Ελληνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα «Νέα Σαββατοκύριακο» δεν συμφωνούν με τη λύση που δόθηκε ενώ για πρώτη φορά είναι πλειοψηφία η γνώμη όσων λένε ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές πρόωρα.

Κι αν η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να είναι στις 11,7 μονάδες, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση, κυρίως λόγω Σκοπιανού (αλλά και μετά το Μάτι) έχει χάσει κάθε ελπίδα να ανακάμψει.

Το «ποντάρισμα» που έκαναν στην οικονομία, την έξοδο από τα μνημόνια και τις παροχές, «κάηκε» μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και το Μάτι. Ο,τι κι αν κέρδισε ο Αλ. Τσίπρας με την έστω και ισχνή ανάκαμψη των οικονομικών δεδομένων, χάθηκε στις ψεύτικες υποσχέσεις για μια «καλή συμφωνία» για το Σκοπιανό και στην εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου.

Αργή συσπείρωση

Γι’ αυτό και η δημοσκόπηση της Metron στα «Νέα» δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, μόλις το 21% δηλώνει ότι εγκρίνει τη συμφωνία και το 71% ότι διαφωνεί (72% τον Ιούνιο). Επιπλέον, ακόμη και αν υπερψηφιστεί στο δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας η συμφωνία των Πρεσπών, το 64% θεωρεί πως η χώρα μας δεν πρέπει να την εγκρίνει.

Ακόμη το ποσοστό υποστήριξης των πρόωρων εκλογών φτάνει το 42%  ενώ το 33% επιθυμεί να συνεχίσουμε με τη σημερινή κυβέρνηση και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και 19% θα ήθελε οικουμενική κυβέρνηση με κάποιον άλλο επικεφαλής.

Τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες στα Σκόπια, με την προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης που έχει ξεχάσει τις υπέγραψε στις Πρέσπες, αποκάλυψε και την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιας κυβέρνησης η οποία ούτε καν αυτή δε μιλά πλέον για «Βόρεια Μακεδονία», άλλωστε το Severna έχει εξαφανιστεί ως δια μαγείας από την προεκλογική περίοδο σε όλη τη χώρα των Σκοπίων, και σε όλο τον κόσμο.

Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι αν οι εκλογές γίνουν σύντομα η κυβέρνηση και ειδικά ο Καμμένος, θα πληρώσουν το τίμημα της κακής διαπραγμάτευσης και της προσπάθειας παραπλάνησης του λαού. Γι’ αυτό το «τρενάρουν» όσο μπορούν ώστε να μην είναι αυτό το διακύβευμα της κάλπης.

Όμως, υπάρχει μια βουβή οργή που καταγράφεται και που θα εκδηλωθεί στις εκλογές. Οι αναποφάσιστοι δεν είναι μόνον όσοι δεν πιστεύουν κανέναν. Αλλά είναι και όσοι δεν γνωρίζουν ακόμη την κατάληξη των πραγμάτων, τι σημαίνει η συμφωνία των Πρεσπών και ποια τετελεσμένα έχει δημιουργήσει.

Η «γνώση» των λεπτομερειών και των συνεπειών ενδεχομένως να αυξήσει τη συμμετοχή στις εκλογές αλλά δε θα είναι προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο μάλιστα…

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα «Νέα», ηΝέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 36,9% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 25,2% στην εκτίμηση ψήφο ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 8,1%, ΚΚΕ 6,7%, Χρυσή Αυγή 6, Ένωση Κεντρώων  με 3,2% Ποτάμι με  2,3 % και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,3%.

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση στην έντυπη έκδοση των «Νέων»