Στη σύλληψη πέντε ψαράδων που επέβαιναν σε αλιευτικό κυπριακής εταιρείας, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, προχώρησαν οι αρχές του Ψευδοκράτους την Παρασκευή, εξέλιξη η οποία ανεβάζει περαιτέρω το «θερμόμετρο» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το υπό κυπριακή σημαία ψαροκάϊκο βρισκόταν οκτώ ναυτικά μίλια βόρεια του Κορμακίτη, όταν προσεγγίστηκε από τουρκικό σκάφος.

Ρυμουλκήθηκε προς την Κερύνεια

Οπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, οι πέντε ψαράδες, αιγυπτιακής καταγωγής, συνελήφθησαν χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία, ενώ το κυπριακό αλιευτικό ρυμουλκήθηκε προς το λιμάνι της Κερύνειας.

Ο ιδιοκτήτης του σκάφους, το οποίο εδρεύει στη Λεμεσό, επιβεβαίωσε πως το ψαροκάικο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, όταν πλοίο του τουρκικού ναυτικού το προσέγγισε. Με πρόφαση πως θα γινόταν έλεγχος, τουρκοκύπριοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο σκάφος και συνέλαβαν τους πέντε αιγύπτιους ψαράδες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο καπετάνιος πρόλαβε να ενημερώσει τις κυπριακές αρχές για την εξέλιξη του περιστατικού.

Κινητοποίηση στη Λευκωσία

Η Λευκωσία έχει ήδη προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, ενώ καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των συλληφθέντων και την επιστροφή του σκάφους.

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, γνωστοποίησε ότι «έχει γίνει έντονο διάβημα από την κυβέρνηση στα Ηνωμένα Εθνη».

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΥΠ) γνωρίζει για το περιστατικό με το ψαροκάικο και βρίσκεται σε επαφή με τις δυο πλευρές για να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης, Αλίμ Σιντίκ.

«Εχουμε γνώση αυτού του περιστατικού και είμαστε σε επαφή με τις αρχές και στις δυο πλευρές για να βοηθήσουμε στην επίλυση της κατάστασης» ανέφερε ο κ. Σιντίκ.