temp 25 oC weather-icon
20oC
30oC
News Now
Τα Σκόπια πήραν πίσω τις δηλώσεις Ζάεφ
Κόσμος

Τα Σκόπια πήραν πίσω τις δηλώσεις Ζάεφ

Τις ενδεικτικές δηλώσεις Ζάεφ για το πραγματικό περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών με τις οποίες ξεκαθάρισε ότι η μόνη Μακεδονία στον κόσμο είναι η ΠΓΔΜ, ανασκεύασε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ το οποίο τις είχε αρχικά δημοσιεύσει.

Το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ με νεότερο τηλεγράφημά του και συγκεκριμένα στην αγγλική έκδοση, το οποίο έφερε την ένδειξη διόρθωση, δημοσιεύει νέα διατύπωση της φράσης από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ από τις ΗΠΑ ότι «…δεν υπάρχει άλλη “Μακεδονία” εκτός από την δική μας» .

Σύμφωνα με το διορθωμένο τηλεγράφημα ο Ζάεβ ανέφερε μεταξύ άλλων :

«Συμμερίζομαι τη δυσφορία των συμπολιτών μας που βρίσκονται στη διασπορά με την προσθήκη «Βόρεια» στην ονομασία ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή. Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα ένα τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα τμήμα στην Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα στη χώρα μας. Και κανείς δεν θα προσπαθήσει ποτέ να αρνηθεί την Μακεδονία μας. Το επίθετο ‘Βόρεια’ κάνει μια διάκριση και επανεπιβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, που αποκαλούνται Μακεδονία…»

Στο αρχικό τηλεγράφημα  ο Ζάεφ δήλωνε:

«Συμμερίζομαι την ανησυχία της διασποράς μας ότι ο προσδιορισμός “Βόρεια” στο όνομα δεν γίνεται εύκολα αποδεκτός. Αλλά δεν υπάρχει άλλη “Μακεδονία” εκτός από την δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο δική μας “Μακεδονία” και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη στον κόσμο…».

Οι αρχικές δηλώσεις Ζάεφ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στη χώρα μας, με τα πολιτικά κόμματα να υπογραμμίζουν πως φάνηκαν άμεσα οι επιπτώσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» στη γειτονική χώρα.

Περισσότερα
Ροή Ειδήσεων