Αποτελεί η εμμηνόπαυση μια λίγο δύσκολη φάση στη ζωή σου, ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για να υιοθετήσεις έναν νέο τρόπο ζωής, που θα σε βοηθήσει όχι μόνο να βιώσεις πιο ομαλά τα δυσάρεστα συμπτώματα, που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων, αλλά και να ζήσεις καλύτερα.

Εξάψεις, ξηροδερμία και ρυτίδες, παραπάνω βάρος, φουσκώματα, κατακράτηση υγρών, αλλά και υπερβολικό αδυνάτισμα, προβλήματα με τη χοληστερόλη ή την οστική πυκνότητα και όχι μόνο που ταλαιπωρούν την γυναίκα λίγο μετά τα σαρανταπέντε και στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μπορούν να απαλυνθούν με την ισορροπημένη, υγιεινή και θρεπτική διατροφή, την άθληση, την ξεκούραση και την σωστή φροντίδα του σώματος.

Όσον αφορά στη διατροφή φρόντισε για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού σου μέσω του νερού, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, που είναι κομβική για την αντιμετώπιση της ξηρότητας, αλλά και των φουσκωμάτων.

Καθώς οι ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο αλλά και βιταμίνη D, που βοηθούν στην απορρόφησή του, σίδηρο και καρδιοπροστατευτικά Ω-3 λιπαρά οξέα αυξάνονται, ανεξάρτητα από το αν ακολουθείς κάποια θεραπεία ή όχι, κατανάλωσε τροφές που τα διαθέτουν όπως γαλακτοκομικά, τόφου, σολομό, βρόμη, σαρδέλες, ρεβίθια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αλλά και σκουμπρί, άπαχο μοσχάρι, συκώτι, αβγά, μανιτάρια και χυμό πορτοκάλι, καθώς και λιναρόσπορο.

Προτίμησε την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και όχι μόνο. Επίσης βάλε στη διατροφή σου ξηρούς καρπούς, που είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν βιταμίνες E και K, ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, που βοηθούν στην επιδερμίδα.

Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν το δέρμα που χάνει την ελαστικότητα του οπότε για να αντιμετωπίσεις τη χαλάρωση ειδικά στην περιοχή γύρω από τον λαιμό, στα μάγουλα αλλά και στα μάτια, φρόντισε για την καλύτερη δυνατή ενυδάτωση με λάδια (αμυγδαλέλαιο κ.ο.κ.) και ενισχυμένες κρέμες, μετά από έναν πολύ καλό καθαρισμό.

Ενυδάτωση χρειάζονται και τα μαλλιά, οπότε απέφυγε πιστολάκι και προτίμησε επαγγελματικές βαφές.

Φρόντισε να ξεκουράζεσαι «χτυπώντας» όποτε μπορείς και ένα μεσημεριανό ύπνο για να ανακτάς την ενέργεια που χρειάζεσαι. Επίσης, μείωσε αν δεν μπορείς να το κόψεις εντελώς το κάπνισμα, περιόρισε το αλκοόλ, την καφεΐνη και το αλάτι, και βάλε στη ζωή σου την αεροβική γυμναστική και τη γιόγκα, αλλά και το περπάτημα.

Κυρίως άδραξε την ευκαιρία να υιοθετήσεις συνήθειες που θα σου χαρίσουν καλύτερη υγεία και ευεξία, ώστε να απολαύσεις αυτόν τον νέο κύκλο ζωής, που άρχισε.