Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χορούς στο Σύνταγμα ή πομπώδεις δηλώσεις για την τεράστια προσφορά της αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, γιόρτασε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ τα τρία χρόνια από τη νίκη του στις δεύτερες εκλογές του 2015.

Τρία χρόνια πέρασαν από τις 20 του Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς κι επί της ουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θέλουν να το… ξεχάσουν. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι αντιδράσεις των στελεχών της κυβέρνησης που έπαθαν αφωνία αυτή την ιστορική ημέρα για το κόμμα. Ηταν η τρίτη νίκη (μαζί με το δημοψήφισμα) για την Αριστερά μέσα σε διάστημα εννέα μηνών, όμως κανείς δεν έκανε σχετική αναφορά.

Καλά, ο Αλέξης Τσίπρας έδινε… μάχη στην Αυστρία για το μεταναστευτικό και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρακαλά τους Γερμανούς να δεχθούν την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

Οι υπόλοιποι υπουργοί που είναι; Οι αγωνιστές της αριστερής κυβέρνησης που χάθηκαν; Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου ασχολείται με την κάλυψη στον υβριστή του Μητσοτάκη, τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ και δε βρήκε μια κουβέντα να γράψει;

Ψάξαμε να βρούμε αν στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της η «Αυγή» είχε έστω και μια λέξη για την επέτειο. Ούτε μια κουβέντα, ούτε στις μέσα σελίδες που σε άλλες εποχές θα είχε… σαλόνια.

Αλλά και η «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν έγραψε λέξη για την ιστορική αυτή ημέρα όπου το σύνθημα ήταν «δεύτερη φορά Αριστερά». Μάλιστα η φιλική στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδα είχε μια ολόκληρη σελίδα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ (και μπράβο της) αλλά δεν βρήκε μια γωνίτσα για να θυμίσει στους αναγνώστες της ότι πριν από τρία χρόνια ο κόσμος της Αριστεράς έβγαινε ξανά στο Σύνταγμα για να χορέψει. Για την απάτη ή για την αυτ-απάτη άραγε;

Οι μόνοι που το θυμήθηκαν ήταν οι Δ. Παπαδημούλης και Π. Σκουρλέτης οι οποίοι έκαναν σχετικές αναρτήσεις γράφοντας:

«Τρία χρόνια κυβέρνησης αριστεράς από το Σεπ. ’15. Με τα μνημόνια πίσω μας. Τώρα πιάνουμε πάλι το νήμα μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού. Για δίκαιη ανάπτυξη με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Συνεχίζουμε!», αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Σήμερα συμπληρώνονται 3 ακριβώς χρόνια από τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 20/9/15. Σήμερα, συμπληρώνεται 1 μήνας από το τέλος των μνημονίων. Σήμερα και τα 5 κανάλια πλήρωσαν από 3,5 εκατ. ευρώ, την 1η από τις 10 δόσεις, για τις τηλεοπτικές άδειες. Συνεχίζουμε!» αναφέρει, στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιού και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ξέχασε το Μάτι

Ο νέος γραμματέας θυμήθηκε τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων όταν ήταν επί τρία χρόνια υπουργός της κυβέρνησης που τσάκισε και τα λαϊκά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη, και την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Μάλλον ξέχασε να μας θυμίσει ο κ. Σκουρλέτης την επιτυχία της κυβέρνησής του… στο Μάτι.

Ο δε ευρωβουλευτής μας είπε ότι εκτός από τα τρία χρόνια έχουμε κι άλλη επέτειο, τον ένα μήνα εκτός μνημονίων. Ενώ, κάθε 20 Σεπτέμβρη θα πρέπει να γιορτάζουμε και το γεγονός ότι τα κανάλι πλήρωσαν τη δόση για τις άδειες. Ευτυχώς που το θυμήθηκε ο κ. Παπαδημούλης, παράλειψη του μεγάλου αρχιτέκτονα της τηλεοπτικής νίκης, Νίκου Παππά.

Οποία σύμπτωση. Γραμματέας και ευρωβουλευτής μας λένε με στεντόρεια φωνή «Συνεχίζουμε». Σύνθημα που θα μπορούσε να γίνει το… αντίπαλον δέος στο «Μπορούμε» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα ήταν και το ιδανικό για μια προεκλογική περίοδος που μόλις ξεκίνησε και που μπορεί να κρατήσει ίσως κι ένα χρόνο.

Πιθανότατα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση να μη θέλουν να θυμούνται την επέτειο της νίκης τους στις 20 Σεπτέμβρη. Αν και η κάλπη εκείνης της ημέρας λειτούργησε σαν «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» στην οποία εξαγνίστηκε το έγκλημα Τσίπρα – Βαρουφάκη του πρώτου εξαμήνου 2015.

Εξαγνίστηκε και η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Αριστερά η οποία από την επόμενη ημέρα έγινε η μακροβιότερη και μνημονιακότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών.

Προφανώς και θέλουν να ξεχάσουν την… διακόρευσης της αριστερής παρθενίας και το τέλος των ψευδαισθήσεων ότι εκείνη η κυβέρνηση μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές.

Από τις 20 Σεπτέμβρη και μετά εφαρμόστηκε ίσως το πιο σκληρό μνημόνιο που επέβαλαν οι δανειστές, η κυβέρνηση έγινε η πιο «βολική» σύμμαχος της τρόικας, νομοθετήθηκαν απίστευτα αντικοινωνικά μέτρα, η οικονομία γύρισε πίσω, η επιχειρηματικότητα εξαφανίστηκε, οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις έφεραν κι άλλες δεσμεύσεις.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να θυμηθούμε τα προεκλογικά σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που έλεγε ««Ξεμπερδεύουμε με το παλιό, κερδίζουμε το αύριο», αλλά μεταμορφώθηκε σε ό,τι πιο παλιό έχει σήμερα το πολιτικό σύστημα.

Τότε που έλεγε «ψηφίζουμε αυτόν που στέκεται όρθιος», δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έδωσε… τιτάνια μάχη με τους δανειστές αλλά δεν υπέκυψε… πέραν του τρίτου μνημονίου που έπεσε στα τέσσερα για να το πάρει από τους δανειστές και να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρώ.

Θα μείνουν στην ιστορία ως «κατάρα» για την Αριστερά, οι σφιχτοί εναγκαλισμοί με τον Πάνο Καμμένο με τον οποίον συνεχίζουν μέχρι τέλους. Αλλά θα μείνουν στην ιστορία και όσα έλεγε ο πρωθυπουργός για το πώς θα ήταν η Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Τα ψέματα που ειπώθηκαν σ’ εκείνη την προεκλογική εκστρατεία και αμέσως μετά συγκρίνονται μόνο με τις απάτες του 2014.

Ο κ. Τσίπρας δεσμευόταν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έκλεινε αμέσως. Τελικά ολοκληρώθηκε εννέα μήνες αργότερα με μέτρα.

Προέβλεπε δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη για το 2016, και μόλις φέτος αρχίζει να αχνοφέγγει μια ισχνή ανάπτυξη.

Υποσχόταν πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων τον Ιούλιο του 2015 και από τότε εφαρμόστηκαν μέτρα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα ψέματα που έλεγε

Να θυμηθούμε ότι έλεγε πως θα κλείσει συμφωνία για την απομείωση του χρέους. Μόλις τον Ιούνιο υπήρξε μια συμφωνία που είναι επί της ουσίας μεταφορά των βαρών τις επόμενες δεκαετίες με αποδοχή σκληρών όρων για υψηλά πλεονάσματα.

Ελεγε ότι θα υπάρξει επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Και αυτά μόνο τώρα, προεκλογικά, επιχειρείται να εμφανιστούν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι υπεύθυνη για τη γενιά των 300 και 400 ευρώ.

Ελεγε ότι θα φέρει επενδύσεις στη χώρα και καμιά επένδυση δεν έγινε, το Ελληνικό σέρνεται ακόμη, οι Σκουριές… σκούριασαν. Θυμάστε που δεσμευόταν ότι δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί και «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη;» Και τώρα τον κυνηγά ο Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία και τα συμβολαιογραφεία.

Δεσμευόταν για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και την ξεπούλησε. Ελεγε ότι δεν θα ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία κι έφτιαξε το Υπερταμείο για 99 χρόνια.Ελεγε πως θα πετύχει αναδιανομή φορολογικών βαρών υπέρ των αδυνάτων και τελικά αύξησε όλους τους έμμεσους φόρους, ενώ έρχεται η μείωση του αφορολόγητου και πιθανότατα η περικοπή των συντάξεων

Διέλυσε τους συνταξιούχους κόβοντάς τους το ΕΚΑΣ ενώ τσάκισε και τους ασφαλισμένους με τον εκτρωματικό νόμο Κατρούγκαλου.

Ηταν ο κ. Τσίπρας που στις 13 Σεπτέμβρη επανέφερε τον εμφύλιο στη χώρα με το σύνθημα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Για το τέλος ας θυμηθούμε τις πρώτες δηλώσεις του κ. Τσίπρα εκείνη τη νύχτα, πριν από 3 χρόνια από την πλατεία Κλαυθμώνος. Κι ας… κλάψουμε για όλα όσα έγιναν από τότε μέχρι σήμερα:

«Είναι νίκη του λαού. Δώσαμε μια σκληρή και δύσκολη μάχη. Ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή εντολή για να σηκώσουμε ψηλά την υπερηφάνεια του λαού μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συνεχίζουμε τον όμορφο αγώνα μας για να βάλουμε μπροστά το δίκιο του λαού μας. Η σημαία η ελληνική κυματίζει όχι μόνο στις πλατείες της Ελλάδας αλλά και στις πλατείες όλης της Ευρώπης. Είμαστε συνώνυμο του αγώνα και θα τον συνεχίσουμε για μια ολόκληρη τετραετία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Έχουμε στενούς δεσμούς με τα λαϊκά στρώματα. Το αποτέλεσμα ανήκει στους ανθρώπους που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο που θα το πετύχουμε με σκληρό αγώνα και πολλή δουλειά».