Ανησυχητική αύξηση των ασθενειών που οφείλονται στα κουνούπια παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών της υποομάδας για τον έλεγχο των κουνουπιών της Μόνιμης Επιτροπής της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή των οδηγιών του ΠΟΥ, παράλληλα με την ενίσχυση της ετοιμότητας και της συνεργασίας των κρατών.

Τα αποτελέσματα παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της 68ης Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης (διεξάγεται στη Ρώμη), όπου συζητήθηκε το θέμα του ελέγχου και της επιδημιολογικής επιτήρησης των ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές (κουνούπια) στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και το σχέδιο δράσης 2014- 2020.

Όπως αναφέρθηκε, σε επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στον έλεγχο των κουνουπιών μεταξύ των κρατών-μελών του ΠΟΥ Ευρώπης. Προγράμματα ελέγχου κουνουπιών ευρείας κλίμακας υλοποιούνται κυρίως σε: Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Νότια Γερμανία και σε ορισμένες βαλκανικές χώρες. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εργάζονται στον τομέα είναι περιορισμένος (περίπου 1.500 τεχνικοί συνολικά) και υπάρχουν προβλήματα τόσο στο ερευνητικό επιστημονικό επίπεδο, όσο και στον συντονισμό και τη διακυβέρνηση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση των κουνουπιών στον αστικό ιστό και στην αύξηση της ετοιμότητας και της ικανότητας των επιχειρησιακών μονάδων, καθώς και έναρξη ελέγχου των κουνουπιών σε ευρεία κλίμακα όπου αυτό είναι απαραίτητο.

«Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε ακόμη. Χρειάζεται επείγουσα και ολοκληρωμένη δράση και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους τρόπους που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα», υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος.

Αντιμετωπίζουμε, είπε, «τον κίνδυνο τοπικής μετάδοσης και εμφάνισης ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε δεκτικές περιοχές. Είναι προφανές ότι η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει συνολικά και θα ασκήσει αυξανόμενη πίεση στα συστήματα δημόσιας υγείας στην περιοχή μας. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την έγκαιρη αντιμετώπιση επιδημιών που οφείλονται στα κουνούπια».

Ο κ. Μπασκόζος ανέφερε ότι «πρωταρχικά, πρέπει να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε ικανά συστήματα δημόσιας υγείας στην περιοχή μας, ενώ η ικανότητα του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να ενισχυθεί επειγόντως».