Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο εντυπωσιακό φαινόμενο εξάπλωσης των αραχνών στο Αιτωλικό, το οποίο έχει μαγνητίσει τις τελευταίες ημέρες βλέμματα από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Στα κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνεται και το BBC, το οποίο σε εκτενές αφιέρωμά του γράφει για το εποχικό φαινόμενο που εμφανίστηκε στην Ελλάδα και το γιγάντιο πέπλο αράχνης που έχει καλύψει τα φυτά (φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση) του Αιτωλικού σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων.

«Οι μέτριες καιρικές συνθήκες στη δυτική Ελλάδα προκάλεσαν απόκοσμο θέαμα στο Αιτωλικό καθώς και στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας», γράφει το δημοσίευμα του BBC που συνοδεύεται από σειρά φωτογραφιών με τους ιστούς των αραχνών να έχουν καλύψει την ακτή σε μήκος 300 μέτρων.

«Οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για αράχνες του γένους Tetragnatha, οι οποίες είναι μικρές σε μέγεθος, αλλά υφαίνουν τεράστιους ιστούς την περίοδο του ζευγαρώματος», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι μια άλλη πιθανή αιτία για το φαινόμενο είναι η αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

«Πολύ μικρές αλλά ικανές για μεγάλους ιστούς»

Η Μαρία Χατζάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη συστηματική και την οικολογία των αραχνών, εξηγεί ότι «οι αράχνες αυτές ανήκουν στο γένος tetragnatha. Είναι πολύ μικρές σε μέγεθος, όμως είναι ικανές να φτιάχνουν πολύ μεγάλους ιστούς και να κάθονται μέσα σε αυτούς. Πρόκειται για υδρόφιλο που ζει κοντά σε νερά, σε περιοχές με έντονη υγρασία και συνεπώς δεν είναι πολύ κοινό στη χώρα μας.

»Φαινόμενο σαν και αυτό στο Αιτωλικό παρουσιάζεται ανά διαστήματα σε διάφορες περιοχές – προσωπικά το έχω ξαναδεί πριν από λίγα χρόνια στο Κοτύχι. Σχετίζεται με τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα σημείο τη δεδομένη στιγμή: είναι ακόμα καλοκαίρι, έχει ζέστη, υγρασία και φυσικά άφθονη τροφή.

»Πρόκειται για έναν μηχανισμό εξισορρόπησης της ίδιας της φύσης. Οι αράχνες λοιπόν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, δημιουργούν ένα σεντόνι από ιστούς, που ο ένας ουσιαστικά συνδέεται με τον άλλο, καλύπτοντας κάθε πιθανό σημείο της βλάστησης.

Οι ίδιες βρίσκονται κάτω από τους ιστούς, περιμένοντας το θήραμα και συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν μηχανισμό εξισορρόπησης της ίδιας της φύσης, καθώς ο πολλαπλασιασμός των κουνουπιών ή των σκνιπών ‘‘αντιμετωπίζεται’’ από τον πολλαπλασιασμό των αραχνών.

Οταν η τροφή μειωθεί, τότε θα μειωθούν και οι αράχνες. Επομένως δεν είναι κάτι ανησυχητικό», προσθέτει.

«Τα δίνουν όλα»

«Κάτω από τα νέφη αυτά που βλέπουμε στις εικόνες υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί από αρσενικές και θηλυκές αράχνες οι οποίες ζευγαρώνουν, κάνουν μικρά.

»Αυτές οι αράχνες δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη χλωρίδα της περιοχής. “Τα δίνουν όλα” σε ένα ξέφρενο πάρτι και σύντομα θα πεθάνουν», καταλήγει η ελληνίδα καθηγήτρια.

Ο φορέας διαχείρισης της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου εξέδωσε ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.

«Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στην περιοχή κάθε 3-4 χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής του φορέα, Γιάννης Σελιμάς.

«Αυτή τη φορά έχει πρωτόγνωρη ένταση»

«Αυτή τη φορά όμως έχει πρωτόγνωρη ένταση. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον υπερπληθυσμό της σκνίπας (που εδώ ονομάζεται ‘‘βουβό’’ ή ‘‘κουφό’’), της οποίας τα αυγά εκκολάπτονται στο ανώτερο στρώμα του βυθού.

Η σκνίπα ίσως πρέπει να καταπολεμηθεί με ψεκασμό, πάντα με βιολογικά εντομοκτόνα καθώς βρισκόμαστε σε περιοχή προστασίας της φύσης, έπειτα από σχολαστικές δειγματοληψίες», πρόσθεσε ο κ. Σελιμάς.

Πηγή: Agriniopress.gr