Πρόκειται για μια από τις συγκλονιστικότερες αστυνομικές ιστορίες των τελευταίων ετών. Εχει άφωνο το Πανελλήνιο καθώς οι εξελίξεις γύρω από το θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη, είναι ραγδαίες. Από τις 8 Ιανουαρίου, όπου βρέθηκε νεκρή μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τα σενάρια του θανάτου της. Αρχικά όλοι μιλούσαν για εγκληματική ενέργεια, στη συνέχεια η έρευνα της Αστυνομίας έκανε λόγο καθαρά για αυτοκτονία. Οι συγγενείς της, όμως, επέμειναν. Από την αρχή είπαν ότι πρόκειται για δολοφονία, όρισαν ειδικό πραγματογνώμονα, προσέλαβαν δικηγόρο και τελικά έφτασαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Ο εισαγγελέας Αγρινίου θεωρεί ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία και διατάσσει έρευνα από ανακριτή. Ο φάκελος του θανάτου της 44χρονης ανασύρεται από το αρχείο και πλέον όλα είναι πιθανά.

Είτε θα έχουν δίκιο οι αστυνομικοί και θα πρόκειται για αυτοχειρία, είτε θα πρέπει να αναζητηθούν οι δολοφόνοι της όμορφης Ειρήνης από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας.

Η κοπέλα βρέθηκε νεκρή στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου της σε ένα απόμερο σημείο κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροτομής, η Ειρήνη Λαγούδη δεν είχε χτυπήματα, μώλωπες και αμυντικά τραύματα που να «δείχνουν» ότι πάλεψε για τη ζωή της γεγονός που ενισχύει το σενάριο της αυτοχειρίας.

Η 44χρονη γυναίκα βρισκόταν στη ζωή όταν δηλητηριάστηκε, ενώ από την ιατροδικαστική εξέταση δεν βρέθηκε τραύμα από όπλο ή αιχμηρό αντικείμενο, δεν παρατηρήθηκαν κακώσεις της κεφαλής και δεν υπήρξε στραγγαλισμός, αφού βρέθηκε ακέραιο το υοειδές οστού.

Με τη μακροσκοπική εξέταση ανιχνεύθηκε αιθάλη στους αεροφόρους αγωγούς, δηλητήριο, μονοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την καύση μαζούτ ή ντίζελ.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η έκθεση θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί σε περίπου 15 μέρες στις εισαγγελικές αρχές καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων προκειμένου να αποκλειστεί και η παραμικρή πιθανότητα να συνέβη οτιδήποτε άλλο, το ενδεχόμενο δηλαδή κάποιος έστω και στην ακραία περίπτωση, να τη νάρκωσε και να σκηνοθέτησε μια αυτοκτονία.

Διαβάστε επίσης: Ειρήνη Λαγούδη : Ανατροπή – βόμβα στην υπόθεση του θανάτου της

Το χρονικό

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, «είναι Χριστούγεννα του 2017 όταν η Ρηνούλα αποφασίζει να ανεβεί στην Αθήνα για τις γιορτές. Εκεί είναι ο αδελφός της Γιώργος, εκεί και ο γιος της, εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη κόρη της που σπουδάζει τοπογράφος μηχανικός και κάνει σχέδια να φύγει για μεταπτυχιακά στη Γαλλία. Η εικόνα της 44χρονης γυναίκας απέναντι στους συγγενείς της είναι, όπως πάντα, ευδιάθετη και χαμογελαστή. Δεν λέει σε κανέναν ότι την απασχολεί κάτι, δεν δείχνει σημάδια θλίψης, είναι όμορφη και φωτεινή. Με τον γιο της Γιάννη, παρότι λίγες ημέρες πριν έχει έρθει σε σύγκρουση εξαιτίας της απόφασής της να πουλήσει 40 στρέμματα από τη γη τους, κάνουν σχέδια για να βάλουν κι άλλες ελιές στα χωράφια τους, με τη δε κόρη της Καλλιόπη συζητούν για τα χρήματα που θα χρειαστεί στο εξωτερικό. Λέει ότι θα μείνει αρκετές ημέρες στην Αθήνα και ότι θα επιστρέψει στο χωριό μετά των Φώτων.

Το βράδυ της Πέμπτης 4 Ιανουαρίου η Ρηνούλα το περνάει παρέα με τον γιατρό με τον οποίον έχει σχέση, και βρίσκεται στην Αθήνα. Πηγαίνουν για καφέ και φαγητό, ενώ περνούν όλη τη νύχτα στο αυτοκίνητό του, στο parking του ΚΑΤ. Το πρωί της Παρασκευής η Ρηνούλα στέλνει στη σύζυγο του γιατρού, η οποία βρίσκεται στον Πύργο, ένα μήνυμα στο οποίο γράφει: «Αγαπώ τον Ν. Εχουμε σχέση τέσσερα χρόνια και θέλω να τον παντρευτώ». Η σύζυγος του γιατρού δεν αντιδρά παρά μόνο τηλεφωνεί στον σύζυγό της ρωτώντας τον αν είναι όλα καλά. Οταν η Ρηνούλα επιστρέφει στο σπίτι του αδελφού της, ανακοινώνει την απόφασή της να φύγει από Αθήνα και να επιστρέψει στο χωριό.

Οι δικοί της προσπαθούν να τη μεταπείσουν αλλά εκείνη είναι ανένδοτη. Σε μια παράλληλη διαδρομή, ο γιατρός κατευθύνεται προς το πατρικό του στο Αγρίνιο. Το βράδυ της Παρασκευής η Λαγούδη στέλνει από την Κατοχή στη σύζυγο του γιατρού το ίδιο ακριβώς μήνυμα με εκείνο που της είχε στείλει το πρωινό της ίδιας ημέρας. Ακολουθεί έντονος διαπληκτισμός ανάμεσα στον γιατρό και τη σύζυγό του και το Σάββατο εκείνος φεύγει για τον Πύργο προκειμένου να δει την οικογένειά του και να δώσει τις δικές του εξηγήσεις. Η διαδρομή του είναι μάλιστα καταγεγραμμένη από κάμερες της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι του, αυτή τη φορά μαζί με την οικογένειά του.

Την ίδια ημέρα, Σάββατο, ανήμερα των Φώτων, η Ρηνούλα τηλεφωνεί σε έναν εξάδελφό της και του ζητάει να την πετάξει μέχρι το Αγρίνιο προκειμένου να παραλάβει από κάποιο συνεργείο αυτοκινήτων ένα από τα αυτοκίνητά της, το κίτρινο Ford Ka που είχε αφήσει για επισκευή προτού φύγει για Αθήνα.

Το συνεργείο είναι κλειστό και η γυναίκα παραλαμβάνει τα κλειδιά από ένα κοντινό βενζινάδικο. Υστερα λέει στον εξάδελφό της να φύγει, ότι θέλει να βάλει βενζίνη, να κάνει κάποια ψώνια και πως θα τα πούνε αργότερα στο χωριό. Το ρολόι γράφει 11.48 π.μ. όταν η Ρηνούλα επιστρέφει από το Αγρίνιο στο χωριό, κάνει κάποια ψώνια, αγοράζει γλυκά για τη γιορτή του γιου της και μπαίνει στο σπίτι της. Μετά από λίγο, στη 1 το μεσημέρι, βγαίνει ξανά. Στις 13.43 από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου καλεί την κόρη της στο κινητό λέγοντάς της: «Δεν θα αργήσω, παιδί μου. Πετάγομαι κάπου και θα ’ρθω». Στις 13.58 μια κάμερα την πιάνει να κατευθύνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς Παναιτώλιο με κατεύθυνση την Παραβόλα, αφού προηγουμένως έχει σταματήσει να πάρει έναν καφέ. Από εκείνη τη στιγμή τα ίχνη της εξαφανίζονται. Μία μαρτυρία αναφέρει ότι η Ειρήνη εθεάθη κατά τις 2.30 το μεσημέρι στο χωριό της Μυρτιάς συντροφιά με τον άνδρα που μέχρι εκείνη τη στιγμή όλοι πιστεύανε για μόνιμο σύντροφο και όχι για παράνομο δεσμό.

Ο αδελφός της κάνει εκκλήσεις σε όποιον είδε την αδελφή του να επικοινωνήσει μαζί του, το ίδιο και ο γιος της. Σαράντα οκτώ ώρες αργότερα, το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, εκπαιδευόμενος σκύλος της 6ης ΕΜΑΚ, κλιμάκιο της οποίας είχε πάει στην περιοχή από την Πάτρα προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες, εντοπίζει στην παραλία Φωτμού Μυρτιάς Τριχωνίδας το πτώμα της Ρηνούλας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου της.

Και τα ερωτήματα που θέτουν οι συγγενείς είναι:

Πώς αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της μια γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, με το ένα από αυτά σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία και ψυχολογία; Αν η Ρηνούλα είχε ήδη αποφασίσει να αυτοκτονήσει μετά την απόρριψη του συντρόφου της, για ποιον λόγο το πρωινό του Σαββάτου επέστρεψε στο σπίτι της από το Αγρίνιο και δεν πήγε κατευθείαν στο σημείο του απονενοημένου έρωτά της, όπου βρέθηκε νεκρή;

Μια μάνα που αποφασίζει να αυτοκτονήσει, αγοράζει γλυκά για το παιδί της που γιορτάζει την επόμενη μέρα και λέει στο άλλο της παιδί «δεν θα αργήσω, παιδί μου, πετάγομαι κάπου και θα έρθω»; Κάποιος που έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει τι λόγο έχει να εξαφανίσει το κινητό του; Για ποιον λόγο το μήνυμα με τους κωδικούς των τραπεζικών της καρτών, αν υφίσταται κάτι τέτοιο, δεν το έστειλε στον γιο της ή στη μεγάλη της κόρη αλλά σε… συγγενικό πρόσωπο; Γιατί έπρεπε να βάλει τέλος στη ζωή της με τον μαρτυρικό αυτό τρόπο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου της και όχι καθισμένη στη θέση του οδηγού; Πώς έσβησε η φωτιά; Πώς μια γυναίκα που έχει έρθει αντιμέτωπη με τόσο πόνο στη ζωή της και τα έχει βγάλει πέρα με το κεφάλι ψηλά αποφασίζει να αυτοκτονήσει για έναν άνδρα;