Τους 12 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τη νέα κατολίσθηση που σημειώθηκε την Πέμπτη στις κεντρικές Φιλιππίνες . Από την κατολίσθηση παρασύρθηκαν δεκάδες σπίτια καθώς το έδαφος έχει αποσαθρωθεί από τις βροχές των μουσώνων.

Η νέα αυτή καταστροφή σημειώθηκε λίγο αφού πέρασε από τη χώρα ο τυφώνας Μανγκούτ, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 81 ανθρώπους στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων, οι περισσότεροι από τους οποίους σκοτώθηκαν σε μια άλλη κατολίσθηση.

Οι διασώστες βρίσκονται επί ποδός σήμερα το πρωί προσπαθώντας να βρουν επιζώντες στο χωριό Τίνα-αν στο τουριστικό νησί Σέμπου. Έπειτα από πολλές ημέρες έντονων βροχοπτώσεων ένα κομμάτι ενός λόφου κατέρρευσε περίπου στις 06:00 (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδας).

Οι διασώστες αναζητούν 50 με 80 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο Καρμελίνο Κρους. «Το έδαφος εξακολουθεί να δονείται. Κατά καιρούς ακούγονται δονήσεις», πρόσθεσε.

Ο τυφώνας Μανγκούτ πέρασε πάνω από το βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων το Σάββατο καταστρέφοντας σπίτια και πλημμυρίζοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Μέχρι στιγμής οι διασώστες έχουν ανασύρει τις σορούς 21 ανθρώπων, την ώρα που οι αγνοούμενοι εκτιμώνται σε 53. Καθώς οι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι από το Σάββατο οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου είκοσι τυφώνες, που προκαλούν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τη φτώχεια που επηρεάζει εκατομμύρια κατοίκους.