Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε την Πέμπτη από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, πως θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια νέα πρόταση στην προσπάθεια να εξευρεθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

«Λοιπόν θα δείτε ποια είναι η νέα πρότασή μας… όταν την παρουσιάσουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό για το οποίο είμαι πολύ σαφής και αυτό που έχω πει με συνέπεια είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει τίποτα που θα αποκόβει τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Μακρόν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις του Λονδίνου για το Brexit «δεν είναι αποδεκτές στην παρούσα κατάσταση» σε ό,τι αφορά το οικονομικό σχέδιο, καθώς δεν «σέβονται τη συνοχή της ενιαίας αγοράς».

«Η ώρα της αλήθειας έχει έρθει» για το Brexit και «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσουμε» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων, λέγοντας επίσης ότι αναμένει «νέες προτάσεις από τη Βρετανία τον Οκτώβριο».