Από το 2019 αυξάνεται στη Γαλλία η άδεια μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, προκειμένου να φτάσει στις οκτώ εβδομάδες το λιγότερο και συνολικά στις 16, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στον τηλεοπτικό σταθμό France Inter.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αύξησης και της άδειας πατρότητας, κάτι που επίσης εξετάζει η κυβέρνηση, ο Φιλίπ απάντησε ότι αυτό θα γίνει αργότερα: «Θα ξεκινήσουμε να κινούμαστε για την άδεια μητρότητας (…) και στη συνέχεια θα εξετάσουμε την άδεια πατρότητας».

«Στόχος είναι να αυξηθεί η κατώτατη διάρκεια της άδειας μητρότητας (για τις ελεύθερες επαγγελματίες) για να φτάσει τις οκτώ εβδομάδες», οι δύο εκ των οποίων πριν τον τοκετό, και να επεκταθεί «στις 16 εβδομάδες» η διάρκεια της συνολικής άδειας μητρότητας, όπως ισχύει για τις μισθωτές.

Αυτή τη στιγμή οι ελεύθερες επαγγελματίες λαμβάνουν επίδομα για 44 ημέρες άδειας μητρότητας, δηλαδή λίγο περισσότερο από έξι εβδομάδες, με επιπλέον επιλογή ακόμη 30 ημέρες. Συνολικά η άδειά τους ανέρχεται σε λίγες περισσότερες από 10 εβδομάδες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να υιοθετήσει «μια ενιαία άδεια μητρότητας, εγγυημένη για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως καθεστώτος (μισθωτές, επιχειρηματίες, αγρότισσες…), η οποία θα ευθυγραμμιστεί με το πιο ευνοϊκό σύστημα».