Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε την Πέμπτη στο Σάλτσμπουργκ ότι είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους να παραμείνουν «ενωμένοι» και με «συνοχή» καθώς πλησιάζει η τελευταία ευθεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Θα υπάρξουν εντάσεις», προειδοποίησε ο γάλλος πρόεδρος κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

«Πάντα θα υπάρχουν δύσκολες στιγμές (…) όμως οφείλουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει να επιταχυνθούν για να ολοκληρωθούν αυτό το φθινόπωρο με μια συμφωνία αποχώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα εγκαταλείψει την ΕΕ στο τέλος Μαρτίου 2019.

Για τον Μακρόν, το σημαντικό είναι «να παραμείνουμε ενωμένοι, να έχουμε μια προσέγγιση των 27» και «να συνεχίσουμε να έχουμε συνοχή». «Πρέπει να βρεθεί μια λύση, όμως δεν πρέπει να βλάψει τη συνοχή, τη δύναμη των τεσσάρων ελευθεριών της ενιαίας αγοράς», διευκρίνισε.

Στο θέμα της μετανάστευσης, «έχουμε ανάγκη αποτελεσμάτων επειδή οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη να είναι προστατευμένοι», δήλωσε ο Μακρόν.

«Υποστηρίζω την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξηθεί σε 10.000 η δύναμη της Frontex για να υπερασπιστεί τα σύνορα» της ΕΕ, πρόσθεσε σε μια αναφορά στην πρόσφατη σχετική ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης την επιθυμία για μια «πιο αποτελεσματική πολιτική» για να οργανωθεί η επιστροφή των μεταναστών που δεν δικαιούνται ασύλου στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

Brexit και μετανάστευση στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Γιούνκερ: Ενδιαφέρουσα η παρουσίαση της Μέι στο Σάλτσμπουργκ

Πρωην υπουργός χαρακτηρίζει «παραληρηματικά» τα σχέδια Μέι για Brexit