Έναν αναπάντεχο υποστηρικτή συνάντησε ο αμφιλεγόμενος ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, στο πρόσωπο του ηγέτη του ισπανικού συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάβλο Κασάδο, κατά τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κασάδο, αντίθετα από τις φόβους για την πολιτική του Ούγγρου ηγέτη, που πρόσφατα ανάγκασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβει μέτρα εναντίον του για παραβίαση του κράτους δικαίου, ο Κασάδο, που πρόσφατα ανέλαβε τα ηνία του ΡΡ μετά την καθαίρεση από την πρωθυπουργία του Μαριάνο Ραχόι, επαίνεσε την υποστήριξη που είχε επιδείξει ο Ορμπάν προς την Ισπανία για την περίπτωση της Καταλονίας.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ουγγαρία βρέθηκε πάντα στο πλευρό της Ισπανίας, όταν η Μαδρίτη είχε ζητήσει υποστήριξη για να αντιμετωπίσει τη διαδικασίας της ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Κασάδο πριν από την είσοδό του στη συνάντηση του ΕΛΚ, που παραδοσιακά προηγείται της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Το δίλημμα για το αν θα παραμείνει το κόμμα του Ορμπάν Fidesz στους κόλπους του ΕΛΚ, ή θα αποπεμφθεί, παρά την πολιτική επιτυχία του στην Ουγγαρία, έχει διχάσει το ίδιο το κόμμα, που και αυτό σε μεγάλο βαθμό ψήφισε στις 12 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει η διαδικασία κυρώσεων κατά της Βουδαπέστης. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ έδωσε ελευθερία στα μέλη της να ψηφίσουν κατά συνείδηση και οι Ισπανοί απέφυγαν να στηρίξουν τα μέτρα κατά της Ουγγαρίας.

Αντί να εισέλθει στον πυρήνα του ζητήματος, δηλ. την παραβίαση των βασικών κανόνων της ΕΕ από ένα μέλος της ευρωπαϊκής συντηρητικής οικογένειας, ο Κασάδο επέκρινε την κοινοβουλευτική εισήγηση της Ολλανδής ευρωβουλευτού με το κόμμα των Πρασίνων Γιούντιθ Σαργκεντίνι, για την έναρξη μιας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας (αν και αυτό κρίνεται εν γένει απίθανο).

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ώστε η καταγγελία μίας βουλευτίνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει εκλεγεί με τους Πράσινους, δηλαδή τη ριζοσπαστική αριστερά, να βάλει εμπόδια σε κάθε θεσμικό όργανο για να πράξει αυτά που πρέπει», υποστήριξε ο Κασάδο, ο οποίος επέπληξε επίσης την Σαργκεντίνι για τις δηλώσεις υποστήριξης που είχε διατυπώσει για τους φυλακισμένους Καταλανούς πολιτικούς, μιλώντας για «πολιτικούς κρατούμενους» στην Ισπανία.

«Εμείς ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά, χωρίς να μας το πει η οποιαδήποτε ευρωβουλευτής, κανένα βελγικό, ούτε κανένα γερμανικό δικαστήριο, αυτό που πρέπει να κάνουμε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σεβασθούμε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου μας και, σε αυτή την περίπτωση, να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα της υπόθεσης μέσα από το ευρωπαϊκό ένταλμα εναντίων εκείνων των εγκληματιών που φυγοδικούν από την Ισπανία», δήλωσε ο Κασάδο.

Εξόν από τη στάση του Κασάδο, η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αντιμετώπισε την εσωτερική ένταση που δημιούργησε η ψήφιση των μέτρων κατά του Ορμπάν. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα και σύμφωνα με πληροφορίες ο Ούγγρος ηγέτης πήρε τον λόγο σε αρκετές στιγμές των συνομιλιών. Πάντως, η εσωτερική διαίρεση γύρω από τον αμφιλεγόμενο Ούγγρο πρωθυπουργό εξακολουθεί να παραμένει. « Για τον Βίκτορ Ορμπάν μιλάμε πάντα. Ο ίδιος δεν είναι εύκολος χαρακτήρας. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ.