Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αισιοδοξεί ότι ο υποψήφιος που πρότεινε για διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ Μπρετ Κάβανο, μπορεί να αντιμετωπίσει την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που έχει δημοσιοποιηθεί εναντίον του και να επιτύχει την επικύρωση του διορισμού του από την Γερουσία, σύμφωνα με το “Politico” που επικαλείται πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις εξελίξεις στην διαδικασία επικύρωσης.

Την ίδια εντύπωση έχουν σχηματίσει και μερικοί από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς συμμάχους του Τραμπ, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται το κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης που καλλιεργείται από την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης, σε βάρος του συντηρητικού εφέτη από την Ουάσινγκτον.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και οι πολιτικοί σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν προχωρήσει στην εναλλακτική επιλογή ενός δεύτερου υποψηφίου δικαστή για την θέση, όπως δηλώνουν τέσσερις πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις για την επικύρωση διορισμού του Κάβανο.

“Είμαστε αισιόδοξοι,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο, απαντώντας σε μία ερώτηση σχετική με το αν ο Κάβανο θα “επιβιώσει” πολιτικά, από το φλέγον ζήτημα που έχει προκληθεί, μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας.

Παράλληλα, οι σύμμαχοί του Κάβανο στην Ουάσινγκτον εξακολουθούν να ερευνούν κάθε διαθέσιμο αρχείο, από τα ετήσια αναμνηστικά ανθολόγια του γυμνασίου, μέχρι τα αρχεία μεσιτικών συναλλαγών, προκειμένου να αποδείξουν ότι πίσω από την καταγγελία της Μπλέισι Φορντ υπάρχει προσωπικό ή πολιτικό κίνητρο ή για να υποστηρίξουν η καταγγέλλουσα δεν θυμάται καλά το τι ακριβώς συνέβη την συγκεκριμένη νύχτα.

Η αισιοδοξία του Τραμπ ήταν εμφανής στα σχόλια που έκανε χθες στους δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για την Βόρεια Καρολίνα για μία επίσκεψη στις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα Φλόρενς. Όπως έκανε και προχθές, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Κάβανο ως έναν εξαιρετικό άντρα με έναν “αψεγάδιαστο φάκελο,” τονίζοντας ότι ο δικαστής έχει γίνει στόχος, μιας άδικης σε βάρος του συμπεριφοράς.

Από την άλλη μεριά, ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε την επιθετική ρητορική του ασκώντας νέα πίεση στην Φορντ, τονίζοντας ότι η ίδια θα πρέπει να πάει σε μία συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας και να καταθέσει δημόσια, σχετικά με την καταγγελία της.

“Θέλω πραγματικά να την δω. Και θέλω να δω τι θα πει. Στην περίπτωση που δεν εμφανιστεί, αυτό θα είναι ατυχές,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

“Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένειά του και θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Την ίδια στιγμή, θέλουμε να διαθέσουμε όλον τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται,” πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων, αλλά κι ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η συχνότητα των δηλώσεων, αλλά και η συμπάθεια που εκφράζει ο Τραμπ για τον Κάβανο, συντελούν στην καλλιέργεια του κλίματος αισιοδοξίας σχετικά με την επικύρωση του διορισμού του και παρά τον δραματικό τόνο με τον οποίο εξελίσσεται η υπόθεση της καταγγελίας σε βάρος του, από την Φορντ.

Οι εξελίξεις αναφορικά με την καταγγελία γίνονται περισσότερο δραματικές, καθώς δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί εάν η ίδια θα καταθέσει λεπτομερώς και δημοσίως για την καταγγελία της.

“Οι εξελίξεις δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες, αλλά νομίζω ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε,” δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ακολουθώντας τις συμβουλές των υψηλόβαθμων συμβούλων και συνεργατών του, ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε προηγούμενα μία απρόσμενη αυτοσυγκράτηση στις δηλώσεις του για την υπόθεση αυτή. Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η προσέγγιση του Λευκού Οίκου απέναντι στην Φορντ είναι γενικότερα προσεχτική, από τον φόβο της πρόκλησης μιας ανοιχτής εστίας πολιτικής κριτικής, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο. Μία τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις γυναίκες ψηφοφόρους, δρομολογώντας άμεσες πολιτικές συνέπειες για τους Ρεπουμπλικάνους και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Τραμπ αισθάνονται επίσης, ότι η υπόθεση θα εξελιχθεί θετικά μετά τις δηλώσεις γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος, τάχθηκε από την αρχή για την ανάγκη περαιτέρω έρευνας στην καταγγελία της Φορντ. Επίσης, ο ίδιος, υποστήριξε ότι η Γερουσία θα πρέπει να προχωρήσει στην ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού, εάν η Φορντ δεν εμφανιστεί να καταθέσει.

Η τύχη του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, θα κριθεί από μερικές μόνο ψήφους, με δεδομένο τον σφιχτό αριθμητικό συσχετισμό των εδρών μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στην Γερουσία.

Ο Κάβανο από την πλευρά του, ήταν χθες στον Λευκό Οίκο καθώς προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να γίνει μία ακρόαση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την δήλωση μιας πηγής που εμπλέκεται στην διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του. Η ίδια πηγή, δήλωσε ότι τα σχόλια που θα κάνει ο Κάβανο θα είναι “ποιοτικά διαφορετικά” από αυτά που κάποιος ακούει συνήθως στην Ουάσινγκτον. “Δεν περιέχουν τις συνηθισμένες λέξεις των ανακοινώσεων στην Ουάσινγκτον κι αυτό δείχνει την προσέγγιση που ακολουθεί ο ίδιος,” συμπλήρωσε η πηγή.

Μερικοί συντηρητικοί μετέφρασαν τα όσα δήλωσε η Φορντ, ως μία επιθυμία της ίδιας, προκειμένου το FBI να ερευνήσει την υπόθεση, πριν η ίδια καταθέσει. Οι ίδιοι συντηρητικοί, θεωρούν ότι με μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποδειχτεί ότι ο ισχυρισμός της, για μία σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από τον Κάβανο, μία νύχτα στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, κατά κάποιο τρόπο δεν μπορεί να σταθεί. Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν έχουν παρουσιαστεί κάποιες αποδείξεις παρά την κλιμακούμενη ρητορική Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και την φημολογία που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε έμφαση στην πολιτική σημασία της αντιπαράθεσης γύρω από τον διορισμό του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. “Κοιτάξτε, όταν αποφάσισα να είμαι υποψήφιος για την προεδρία, το πρώτο πιο σημαντικό ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκα είναι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Εντάξει; Το έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτό από κάποιον πρόεδρο,” δήλωσε ο Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι θα ψηφίσουν για τον Κάβανο με ή χωρίς την διεξαγωγή κάποιας ακρόασης στις αρχές της εβδομάδας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν 50 ψήφους, με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου αν χρειαστεί να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου που έχει υπέρ των Ρεπουμπλικάνων (tie-breaking vote).

Η δικηγόρος της Φορντ, Ντέμπρα Κέιτζ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Τσακ Γκράσλεϊ εξηγώντας ότι η Φορντ θέλει το FBI να διερευνήσει την υπόθεση, πριν από την κατάθεσή της. Στην επιστολή αυτή, αναφέρονταν επίσης, ότι από την περασμένη Κυριακή που δημοσιεύτηκε η καταγγελία της από την εφημερίδα “The Washington Post,” η ίδια, δέχεται παρενοχλήσεις κι απειλές, που την ανάγκασαν να εγκαταλείψει ακόμη και το σπίτι της.

Από την πλευρά του, ο Γκράσλεϊ έδωσε προθεσμία στη νομική ομάδα της Φορντ να ξεκαθαρίσει την θέση της σχετικά με την κατάθεση της ίδιας, μέχρι αύριο στις 10 το πρωί (τοπική ώρα Ουάσινγκτον) κι αναφορικά με την πρόσκληση που της έχει απευθύνει για να καταθέσει δημοσίως, σχετικά με την καταγγελία της.

Επίσης, ο Γκράσλεϊ με επιστολή του προς την Γερουσιαστή Νταϊαν Φάινσταϊν που είναι ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην ίδια επιτροπή, της ζήτησε ένα αυτούσιο αντίγραφο της επιστολής που της έστειλε η Φορντ, καταγγέλλοντας την σεξουαλική παρενόχληση που ισχυρίζεται ότι δέχθηκε. Στην επιστολή αυτή, η Φορντ καταγγέλλει ότι στην διάρκεια ενός πάρτι κατά τα γυμνασιακά χρόνια, ο Κάβανο την έσπρωξε σε μία κρεβατοκάμαρα και προσπάθησε να την γδύσει, ενώ έβαλε το χέρι του στο στόμα της, όταν αυτή προσπάθησε να φωνάξει.