Μετά από τριετή αποκλεισμό, ο ρωσικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ αποκαταστάθηκε -έστω και υπό όρους- και εντάχθηκε εκ νέου στα μέλη της WADA. Η ψηφοφορία που έγινε κατά την διάρκεια της διάσκεψης του διεθνούς οργανισμού κατά του ντόπινγκ στις Σεϊχέλες, ήταν θετική για τη RUSADA, ο οποίος αποκαθίσταται και βρίσκει και πάλι τη θέση του στα διεθνή δρώμενα του αθλητισμού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της WADA είχε την άποψη πως ο ρωσικός οργανισμός έχει εναρμονιστεί πλήρως με τον παγκόσμιο κώδικά κατά του ντόπινγκ κι έτσι δεν συντρέχει πλέον λόγος τιμωρίας του, η οποία είχε επιβληθεί το 2015 λόγω του -υποστηριζόμενου από το κράτος- σκανδάλου ντόπινγκ που έπληξε τη Ρωσία κι έφερε στο φως η έκθεση ΜακΛάρεν. Υπέρ της άρσης τιμωρίας της RUSADA είχε ταχθεί στην εισήγησή της και η αρμόδια επιτροπή ελέγχου της WADA.

«Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία της εκτελεστικής επιτροπής της WADA αποφάσισε να επαναφέρει ως μέλος του τον RUSADA λόγω της εναρμόνισής του με τον Παγκόσμιο Κώδικα κατά του ντόπινγκ, υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος,Κρεγκ Ριντλ, ο οποίος αντιμετώπισε έντονες κριτικές για την απόφαση.

«Αυτή η απόφαση παρέχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα με το οποίο η WADA πρέπει να έχει πρόσβαση στα αρχεία και στα αποθηκευμένα δείγματα του εργαστηρίου της Μόσχας, με σαφή δέσμευση από την εκτελεστική επιτροπή, ότι η συγκεκριμένη χρονική γραμμή δεν θα πρέπει να αποκλίνει», τόνισε ο Ριντλ.