Την εκτίμηση ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή προς τα μέσα με τέλη Γενάρη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκφράζοντας, παράλληλα, την βεβαιότητα ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα κερδηθεί και θα έχει  την απαραίτητη συμμετοχή.

Εξέφρασε δε την πεποίθησή του και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας στην ελληνική βουλή. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές, που έχουν δηλώσει την στάση τους υπέρ της Συμφωνίας, όπως είπε, θα ήλπιζε «ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα στήριζαν αυτή τη συμφωνία», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική».

Εξαπέλυσε, δε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι έχει «το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά του κόμματος, στο οποίο ακραίες φωνές που ήταν σε ακροδεξιά κόμματα παλαιότερα, το έχουν συμπαρασύρει σε μία πολιτική που δεν συνάδει με το παρελθόν του και τις διαπραγματεύσεις που κάνανε».

Όσον αφορά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, εκτίμησε πως ο σκοπιανός λαός θα στηρίξει το «Ναι» με την απαιτούμενη συμμετοχή.

Αναφορικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τη γειτονική χώρα, εκτίμησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε ένα πολύ σαφές χρονοδιάγραμμα, εκτιμώντας πως η απαιτούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από την Βουλή θα γίνει στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, κι όχι τον Δεκέμβριο όπως αναμενόταν αρχικά.

Όσον αφορά την διαδικασία της ελληνικής πλευράς, διευκρίνισε πως θα γίνουν δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, μια για την συμφωνία και μια ακόμα για την κύρωση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, εφόσον φυσικά τα Σκόπια έχουν υλοποιήσει τις δικές τους υποχρεώσεις.

 Υπέρ της συμφωνίας ο Μάας

Ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας, όπως είχε εκφράσει και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην ΠΓΔΜ, τάχθηκε ο Χάικο Μάας, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά «ιστορική ευκαιρία» που θα ευνοήσει την ευρύτερη περιοχή.

Η συμφωνία, πρόσθεσε, αποτελεί επίδειξη «υπεύθυνης πολιτικής» από την πλευρά της Αθήνας, έστω και αν υπάρχουν αρκετοί διαφωνούντες.

Ερωτηθείς για τις συνεχείς επισκέψεις αξιωματούχων στα Σκόπια, με σκοπό την πίεση προς το «Ναι» και αν αυτές ενδέχεται να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα κινητοποιώντας τους οπαδούς του «Όχι», ο κ. Μάας παραδέχτηκε, αρχικά, ότι και ο ίδιος εξεπλάγην όταν έμαθε ότι χρειάζεται επισκεφθεί τη χώρα δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, ωστόσο συνέχισε πως πιστεύει ότι οι επισκέψεις κάνουν καλό και δεν θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Χάικο Μάας: Εύχομαι να εφαρμοστεί η «ιστορική» συμφωνία των Πρεσπών