Ολο και περισσότερα ντροπιαστικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, βγαίνουν καθημερινά στο φως.  Ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ηλίας Παυλόπουλος, μιλώντας στον Σκάι τόνισε ότι η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας έχει φτάσει στο απροχώρητο ενώ επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει απόπειρες αυτοκτονίας ακόμη και από παιδιά 12 ετών.

Αναφερόμενος στις τραγικές συνθήκες υγιεινής ο κ. Παυλόπουλος είπε πως μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε 70 άτομα και ένα ντους σε 90.

Σημείωσε ότι το 50% του πληθυσμού στον καταυλισμό είναι γυναικόπαιδα που πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει έξαρση βίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής.

Τόνισε πως ειδικά τα παιδιά προέρχονται από πόλεμο και αντί να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα τους φερόμαστε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Είπε ότι υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών που έχουν αυτοτραυματιστεί, έχουν σκέψεις αυτοκτονίας ή έχουν φτάσει ακόμα και στην απόπειρα να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Στην μονάδα φιλοξενούνται σχεδόν 9.000 άτομα, τη στιγμή που η χωρητικότητά της ανέρχεται σε 3.100, και παρά το γεγονός ότι αποστολή του καταυλισμού ήταν να λειτουργεί ως προσωρινό καταφύγιο κι όχι ως μόνιμη στέγη.

Στις αρχές του μήνα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε πως θα διατάξει τερματισμό της λειτουργίας του καταυλισμού εάν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής δεν αποκαταστήσει όλα τα προβλήματα εντός 30 ημερών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε την Δευτέρα ότι έως το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν στα ενδότερα 2.000 άτομα, ενώ παραδέχτηκε πως η κατάσταση στον καταυλισμό είναι «πολύ δύσκολη».

Ο κ. Παυλόπουλος των ΓΧΣ σημείωσε ότι ο πληθυσμός στον καταυλισμό πρέπει επειγόντως να μειωθεί στο μισό τουλάχιστον και να αυξηθεί η φύλαξη, ιδιαίτερα των παιδιών.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί είπε χαρακτηριστικά ότι μόνο χθες ήταν στην κλινική 200 παιδιά και οι γιατροί πρόλαβαν να επισκεφτούν τα 150.