Εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων για την υγεία λεπτόκοκκων μικροσωματιδίων γύρω από τα κρουαζιερόπλοια και τα επιβατηγά πλοία στην καλδέρα της Σαντορίνης μέτρησαν οι ειδικοί επιστήμονες από τον Γερμανικό Οργανισμό Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι μετρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, κατέδειξαν ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκεί είναι υψηλότερα κατά 100 φορές σε σχέση με περιοχές που έχουν καθαρό αέρα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα λεπτόκοκκα σωματίδια ενοχοποιούνται για σοβαρά προβλήματα υγείας όπως για καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και του καρκίνου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περίπου 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο στην γηραιά ήπειρο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τα πλοία, παρότι η λήψη κατάλληλων μέτρα θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά την κατάσταση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι στη Μεσόγειο επιτρέπεται να κυκλοφορούν πλοία που καταναλώνουν μαζούτ ενώ παράλληλα δεν είναι υποχρεωτική η χρήση αντιρρυπαντικών φίλτρων δημιουργεί ένα εφιαλτικό σενάριο για το παρόν και το μέλλον. «Οι εταιρείες που ασχολούνται με τη διαχείριση και λειτουργία κρουαζιερόπλοιων αποκομίζουν πολλά χρήματα από το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, μιας και είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας στην τουριστική βιομηχανία. Ταυτόχρονα όμως αρνούνται να στραφούν σε πιο καθαρά καύσιμα ή να ξοδέψουν χρήματα για τεχνολογίες αντιρρύπανσης, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των δικών τους πελατών, αλλά και των κατοίκων και επισκεπτών της Σαντορίνης. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συνεπώς απαιτούνται άμεσες πολιτικές ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος», επεσήμανε Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Πολιτικής της Ορνιθολογικής Εταιρίας. Ενδεικτικό των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πιέσεων που υφίσταται το νησί από τον υπερτουρισμό είναι το γεγονός ότι το 2015 επισκέφτηκαν τη Σαντορίνη 636 κρουαζιερόπλοια, με περισσότερους από 790.000 επιβάτες, ξεπερνώντας ακόμα και το λιμάνι του Πειραιά. Προσπαθώντας να καταστήσει διαχειρίσιμη την κατάσταση ο Δήμος Σαντορίνης επέβαλε μέγιστο όριο 8.000 επιβάτες κρουαζιέρας ανά ημέρα.