Σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανοίγει η υπόθεση του πορίσματος Παρασκευόπουλου για τη βία στα Πανεπιστήμια και πώς αυτή… δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Οι συντάκτες του πορίσματος (πανεπιστημιακοί, ψυχολόγοι, εκπρόσωποι των αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών) προτείνουν στα πανεπιστήμια να διαμορφώσουν κριτήρια κατά περίπτωση σχετικά με τις περιπτώσεις όπου κρίνεται ότι είναι απαραίτητο να κληθεί η Αστυνομία για να αντιμετωπίσει προβλήματα παραβατικότητας στο εσωτερικό τους.

Στο πόρισμα που παραδόθηκε στο υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι «οι ακραίες επιλογές, αφενός της διαρκούς και χωρίς σοβαρό λόγο επέμβασης της δημόσιας δύναμης, αφετέρου της παντελούς απουσίας της, προφανώς θα πολλαπλασίαζαν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες». Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, το πόρισμα υπεραμύνεται της επαναφοράς του θεσμού και αναφέρει ότι «ένας ρυθμιστικός αυτών των επεμβάσεων θεσμός, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, μπορεί να είναι αποτελεσματικός».

Για τα θέματα καταλήψεων και «την αντιμετώπιση εγκλημάτων χαμηλής ποινικής απαξίας», ωστόσο, οι συντάκτες του πορίσματος μοιάζουν να μην έχουν επαφή με την καθημερινότητα στα ΑΕΙ που «στενάζουν» υπό το βάρος συνεχόμενων κρουσμάτων βίας και απλώς προτείνει… επιτροπές, φόρουμ, κώδικες δεοντολογίας και «ενημέρωση – κατάρτιση της διοίκησης των ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση κρίσεων μέσω ανάπτυξης εργαλείων διαπραγμάτευσης διαμεσολάβησης». Μάλιστα προτείνει και την «παραχώρηση χώρων σε κοινωνικούς χώρους, όπου συμμετέχουν κατά πλειοψηφία φοιτητές των ΑΕΙ, και λειτουργία τους αυστηρά μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να συγκροτηθεί», αλλά «εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας εφόσον δεν είναι δυνατόν το προηγούμενο».

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ Γιαννούλα Καρύμπαλη αναφέρει στην πρότασή της για «τις διαρκείς καταλήψεις από εξωπανεπιστημιακούς ιδιοκτησιών των ΑΕΙ, οι οποίες δεν συνδέονται αναγκαστικά με ακαδημαϊκές λειτουργίες, καθώς βρίσκονται εκτός των πανεπιστημιουπόλεων (υπό Ι/δ), θα πρότεινα άμεση προσφυγή των διοικήσεων των ΑΕΙ στην προβλεπόμενη από τον νόμο προστασία, δίνοντας έμφαση στην αστική προστασία της ιδιοκτησίας τους».

Ναρκωτικά

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος του εμπορίου ναρκωτικών στα ΑΕΙ, προτείνεται να ενταχθεί… ειδικό μάθημα για το θέμα «των εξαρτήσεων στα Τμήματα της Ιατρικής, Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Παιδαγωγικών, Κοινωνιολογίας, Νομικής στο πρόγραμμα σπουδών τους, ώστε να οι απόφοιτοί τους να έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση, όπως γίνεται αντίστοιχα στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο»!

Κατά τα άλλα, το πόρισμα προτείνει για τα κοινά εγκλήματα φωτισμό σε αύλειους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί και «ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής, δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν «θύμα» είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα, δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν». Για τη διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα ΑΕΙ προτείνονται πρωτοβουλίες, συμβουλευτικοί σταθμοί στήριξης φοιτητών, «επανεξέταση της χορήγησης υποκατάστατων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημακούς χώρους, επίταση ελέγχων για την αποδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιβάλλει την κάθε λιανική αγορά, ανάπτυξη συστημάτων street work – εξειδικευμένες ομάδες, ψυχολόγων κοινωνικών λειτουργών κ.λπ. – για τον περιορισμό της βλάβης».

Για τις ληστείες και τις εκρήξεις ΑΤΜ, η λύση που προτείνεται είναι η απομάκρυνση όλων των σχετικών μηχανημάτων από χώρους των ΑΕΙ ή -εναλλακτικά- εγκατάσταση των μηχανημάτων αυτών σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά.

Αντιδράσεις

Με ανάρτηση στο διαδίκτυο σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

«Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι.

Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους», έγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο λογαριασμό του στο twitter.

Ευρηματικός και ο Σταύρος Θεοδωράκης

«Πλάκα με κάνεις;»

-Να φύγουν τα ΑΤΜ απ’ τα Πανεπιστήμια, για να μην τα σπάνε.

-Να μην πολεμάμε την παραβατικότητα γιατί έτσι υποθάλπουμε καταστάσεις ανομίας (sic).

-Να δίνουμε υποκατάστατα ναρκωτικών για να μην γίνεται διακίνηση.

-Να δημιουργηθεί Μόνιμη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για αυτούς που κάνουν καταλήψεις με φθορές ή μη.

-Να μην δέρνουν καθηγητές γιατί δεν είναι άρχουσα τάξη.

-Να φωτίσουμε τους χώρους με λάμπες που δεν σπάνε.

-Να δημιουργηθούν χώροι νυχτερινής αναψυχής με ευθύνη των σχολών, εκ περιτροπής.

Ναι! Είναι το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας στα Πανεπιστήμια!

Περιμένατε τίποτε καλύτερο;

Εγώ όχι. Γι’ αυτό, όταν ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο είχα πει στον υπουργό Παιδείας «πλάκα με κάνεις;».

Δείτε:

«Κάθε δεύτερο βράδυ ένα τμήμα της Αθήνας καίγεται, πλέον είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αν δεν είναι σήμερα θα είναι αύριο. Η Πατησίων, τα Εξάρχεια, η Νεάπολη καίγονται… Και τα πανεπιστήμια γίνονται ολοένα και περισσότερο – πάντα ήταν μέχρι ενός σημείου – ορμητήρια για χουλιγκανικές ομάδες. Καμία αντίδραση και -προσέξτε!- έρχεται ο υπουργός Παιδείας και ορίζει Πρόεδρο της Επιτροπής για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, τον κ.Παρασκευόπουλο! Είναι αυτό που στην Μακεδονία λένε, «Πλάκα με κάνεις». Ο άνθρωπος που έκανε ολέθριες επιλογές στο σωφρονιστικό σύστημα, που έβαλε μαζί τους φτωχοδιάβολους των φυλακών με τους κατά συρροή εγκληματίες και άνοιξε τα κελιά μόνο γι’ αυτούς που έχουν τους καλούς δικηγόρους, ο άνθρωπος αυτός θα μας πει τι να κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια! Εκτός αν ο κ.Γαβρόγλου έχει χιούμορ που δεν το έχω υπολογίσει»

Και μετά από όλα αυτά έχει άδικο η Σοφία που μας έστειλε στο http://thelopotami.gr : «Θέλω να μην ασχοληθούν ξανά με το μέλλον της κόρης μου ο Γαβρόγλου, ο Μπαλτάς και ο Παρασκευόπουλος»

ΔΑΠ: Το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου» είναι επικίνδυνο

Το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου» για τη βία στα Πανεπιστήμια προκαλεί ειλικρινείς απορίες όχι απλά για τα κίνητρα, αλλά για την ίδια την σοβαρότητα των συντακτών του. Πρόκειται για μια έκθεση ιδεών που, αν δεν ήταν πέρα για πέρα επικίνδυνη, θα ήταν πραγματικά αστεία.

Πρώτο και κύριο, από όλη αυτή την έκθεση ιδεών για τη βία στα πανεπιστήμια περισσεύουν οι θεωρίες περί πρόληψης της εγκληματικότητας, απουσιάζει όμως, οποιαδήποτε αναφορά στην καταστολή ενός εγκλήματος που τελείται εντός του ακαδημαϊκού χώρου. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι συντάκτες του πορίσματος είτε είναι παντελώς άσχετοι με την κατάσταση στις σχολές μας, είτε είναι τυφλά ιδεοληπτικοί, αγνοώντας επιδεικτικά την κυριαρχία παρακρατικών ομάδων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Φυσικά, κεντρικό σημείο της πρότασης της επιτροπής Παρασκευόπουλου είναι η ανοχή (αν όχι η ενθάρρυνση) στα εγκλήματα χαμηλής ποινικής απαξίας, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση οργάνων τα οποία αποδεδειγμένα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δημιουργείται έτσι ένα καθεστώς ασυλίας των δραστών και, τελικά, διευκολύνεται η τέλεση βαρύτερων εγκλημάτων, καθώς τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να παρέμβουν οι Αρχές καθίστανται δυσδιάκριτα.

Από εκεί και πέρα, είναι αδιανόητος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι καταλήψεις: Είναι απαράδεκτο ενώ παρακωλύεται διαρκώς η ακαδημαϊκή καθημερινότητα, η Επιτροπή να προκρίνει τη λειτουργία «Μόνιμης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης», νομιμοποιώντας στην πράξη μια παράνομη και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η επιτροπή προτείνει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας για τη λειτουργία των ήδη κατειλημμένων χώρων των ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια όμως δε χρειάζονται «εργαστήρια επαναστατών» αλλά χώρους που οι νέοι ελεύθερα θα αναπτύσσουν  υγιείς μορφές κοινωνικοποίησης.

Τέλος, τα ευχολόγια για την καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών και όχι της ίδιας της εμπορίας τους δεν χρειάζονται τον παραμικρό σχολιασμό, γιατί στερούνται οποιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, αλλά και επαφής με την πραγματικότητα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Οι έμποροι της οδού Μασσαλίας δεν θα καταπολεμηθούν με πολιτική υποκατάστατων. Θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, με κάθε κόστος.

Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ έχει πλήρη και σύγχρονη πρόταση παιδείας, μέσα στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα στα θέματα ασφάλειας των ακαδημαϊκών χώρων. Αυτή την πρόταση παιδείας συμμερίζεται και στηρίζει κάθε χρόνο, με κάθε αφορμή η φοιτητική κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα οι θέσεις μας απολαμβάνουν συντριπτική αποδοχή στην κοινωνία. Αντίθετα, η επιτροπή του κ. Παρασκευόπουλου επέλεξε να αγνοήσει την πλειοψηφία των φοιτητών και των πολιτών, προκρίνοντας τις ιδεοληψίες των μελών της, που μόνο τέρατα έχουν γεννήσει όπου εφαρμόστηκαν.

Το πόρισμα αυτό θα πάει στα σκουπίδια, όχι μόνο γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να το υλοποιήσει, αλλά κυρίως γιατί δεν το θέλει κανείς στην κοινωνία εκτός από τους συντάκτες του και τους εντολείς τους, δηλαδή ο κ. Γαβρόγλου και ο κ. Τσίπρας. Οι πολίτες θέλουν πανεπιστήμια ανοιχτά, σύγχρονα, παραγωγικά, ασφαλή και ελεύθερα και η επιθυμία τους θα γίνει σύντομα πράξη από μια κυβέρνηση που σέβεται την ανάγκη της κοινωνίας για πρόοδο, ελευθερία και ασφάλεια.

ΟΝΝΕΔ: Το πόρισμα Παρασκευόπουλου επιστρέφεται ως απαράδεκτο

«Φαιδρό και προσβλητικό» χαρακτηρίζει η ΟΝΝΕΔ το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου» για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη, τονίζοντας πως «επιστρέφεται ως απαράδεκτο».

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΝΝΕΔ σημειώνει ότι «στον κανονικό κόσμο, αν ένας καθηγητής Πανεπιστημίου εφάρμοζε ως υπουργός στην πράξη τις θεωρίες του με τραγικά κοινωνικά αποτελέσματα, είτε από ντροπή θα εξαφανιζόταν αυτοβούλως από τον δημόσιο διάλογο, είτε κανείς δεν θα τον έπαιρνε στα σοβαρά».

Προσθέτει, δε, ότι «στην περίπτωση του κ. Παρασκευόπουλου καταρρίπτεται κάθε ρεκόρ θράσους, αφασίας και εμμονής: Αφού με τη δική του υπογραφή έχουν αφεθεί ελεύθεροι να επαναλάβουν τις αγαθοεργίες τους δολοφόνοι και βιαστές, ο ίδιος εξακολουθεί να μας κάνει κήρυγμα ότι όλα έγιναν για το κοινό καλό».

Όπως αναφέρει η ΟΝΝΕΔ, «και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, τον τοποθετεί επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για τη βία στα Πανεπιστήμια, το οποίο χωρίς την παραμικρή συστολή νομιμοποιεί τις καταλήψεις, αποδέχεται μοιρολατρικά το εμπόριο ναρκωτικών και κανονικοποιεί τη βία, την παρανομία και τη δράση παρακρατικών ομάδων στις σχολές».

Η ΟΝΝΕΔ τονίζει πως «επιστρέφει το πόρισμα στους συντάκτες του ως απαράδεκτο, φαιδρό και προσβλητικό προς τους κόπους των φοιτητών και τις θυσίες των οικογενειών τους».

Αναφέρει ότι «δεν πρόκειται να ανοίξουμε διάλογο με φανατικούς ιδεοληπτικούς που θέλουν να κάνουν τα πανεπιστήμια μικρογραφία της διαλυμένης τριτοκοσμικής κοινωνίας που ονειρεύονται. Ούτε πρόκειται να διαπραγματευτούμε το παραμικρό με κάθε λογής παραβατικά στοιχεία που καθημερινά τραβάνε τις σχολές μας στον βούρκο της βίας, της ανομίας και της διάλυσης».

«Ας το καταλάβουν επιτέλους ο κ. Τσίπρας και η παρέα του: Είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν, τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα γίνουν χώροι ελευθερίας, εκπαίδευσης, μόρφωσης, καλλιέργειας και κοινωνικοποίησης, όπως είναι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Αυτό είναι η βούληση των Ελλήνων πολιτών, αυτό θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», καταλήγει η ΟΝΝΕΔ.

ΝΔ

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως και ο αν. Τομεάρχης Εσωτερικών Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχετικά με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Χρειάστηκαν 8 μήνες στον κ. Παρασκεύοπουλο και την επιτροπή του για να εκδώσουν ένα πόρισμα αναφορικά με τη βία στα πανεπιστήμια. Και πού κατέληξαν τελικά; Αφού μας  ξεκαθαρίζουν ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, προτείνουν τις εξής εξόχως αποτελεσματικές λύσεις:

· Για την αντιμετώπιση των καταλήψεων, προκρίνεται ο εποικοδομητικός διάλογος με τους καταληψίες.

· Για τη διακίνηση ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει την ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της.

· Για τις ληστείες και τις εκρήξεις στα A.T.M., προτείνεται η… απομάκρυνσή τους από τα πανεπιστήμια.

Και φυσικά για τη βία εν γένει, η λύση είναι η  “ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη”.

Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως Υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα.

Και ενώ το πόρισμα κάνει όλες αυτές τις τραγελαφικές αναφορές, δεν περιλαμβάνει το αυτονόητο: ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη.  Και προφανώς αυτή η διάταξη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά αλλά να εφαρμόζεται στην πράξη. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ και ΟΝΝΕΔ

Οι αντιδράσεις της ΝΔ για το πόρισμα της “Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια” είναι αποκαλυπτικές της αυταρχικής της αντίληψης για τη δημόσια εκπαίδευση επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Η μεν ΟΝΝΕΔ δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το πόρισμα. Αρκέστηκε στη συρραφή fake news που αφορούν το νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, προκειμένου να επιτεθεί στην ίδια την έννοια του δημοσίου πανεπιστημίου και στον επικεφαλής της Επιτροπής, Ν. Παρασκευόπουλο.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας (!) της Ν.Δ Β. Κικίλιας και ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε κοινή γραμμή συκοφάντησης όχι μόνο της δουλειάς της επιτροπής, αλλά κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία παρουσιάζονται ως γιάφκες εγκληματιών.

Η επίθεση που εξαπολύει η ΝΔ στη δημόσια εκπαίδευση είναι διαρκής, όπως διαρκές είναι και το αίτημά της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συστηματική απαξίωση των δημόσιων σχολείων και των δημόσιων πανεπιστημίων. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και  καιρό αποτινάξει το φιλελεύθερο προσωπείο του και επενδύει σε μια ατζέντα καταστολής και αστυνομοκρατίας, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του στη ΔΕΘ.

Η αστυνομοκρατία, όμως, που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, παρά μόνο εκφράζει τις ιδεοληψίες της ΝΔ για το ζήτημα. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τον σχετικό, αναγκαίο διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα,  στον οποίο έχουν συμμετάσχει οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Η παραβατικότητα στον χώρο των πανεπιστημίων είναι  ένα εξαιρετικά σύνθετο και χρόνιο ζήτημα,  και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν οι προτάσεις της Επιτροπής.

Τόσο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν με τη δέουσα σοβαρότητα και με γνώμονα την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Νεολαία ΑΝΕΛ: Φαινόμενα βίας προσβάλλουν την παιδεία

«Απαιτείται, επιτέλους, ειλικρινής διάλογος και σοβαρές προτάσεις από όλους, για να αντιμετωπιστεί το σύνθετο πρόβλημα της βίας και της αυθαιρεσίας στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Οι φοιτητές γνωρίζουν πολύ καλά τις δυσκολίες και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολές τους – οι οποίες δυσκολεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις να εκπληρώσουν την αποστολή τους – και το τελευταίο που χρειάζονται είναι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις ή την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος» αναφέρει ανακοίνωση της Νεολαίας Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αφορμή το πόρισμα σχετικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη.

«Φαινόμενα χρήσης βίας ή άγριας κομματικοποίησης και εκμετάλλευσης των φοιτητών προσβάλλουν τη χώρα μας, προσβάλλουν την παιδεία και τον πολιτισμό μας» τονίζει η ανακοίνωση, καταλήγοντας «η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα καταθέσει και πάλι τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, ελπίζοντας ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο θα το πράξουν με γνώμονα το καλό των Πανεπιστημίων και μόνο».