Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε την αμερικανική στήριξη προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής με τις τιμές του πετρελαίου, καλώντας και πάλι τον ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές πετρελαίου.

«Προστατεύουμε τις χώρες της Μέσης Ανατολής, δεν θα ήταν ασφαλείς για πολύ χωρίς εμάς, και πάλι συνεχίζουν να πιέζουν για υψηλότερες και υψηλότερες τιμές πετρελαίου! Θα το θυμόμαστε. Το μονοπώλιο του ΟΠΕΚ πρέπει να μειώσει τις τιμές τώρα!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει σφόδρα τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών τους τελευταίους μήνες. Η αύξηση των αμερικανικών τιμών πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικό πονοκέφαλο για τον Τραμπ πριν τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο, αντισταθμίζοντας τους ισχυρισμούς των ρεπουμπλικάνων ότι οι μειώσεις φόρων του Τραμπ και η απόσυρση ομοσπονδιακών κανονισμών έχουν βοηθήσει στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Τραμπ έχει καλέσει τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, να αυξήσει την παραγωγή, λέγοντας ότι θα πρέπει να βοηθήσει τις ΗΠΑ να μειώσουν τις τιμές καυσίμων καθώς η Ουάσινγκτον βοηθά το Ριάντ στη μάχη του κατά του Ιράν.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε μια επίσημη αύξηση της παραγωγής αργού όταν συναντηθούν στην Αλγερία το σαββατοκύριακο, αν και εντείνονται οι πιέσεις στους μεγάλους παραγωγούς για να αποτρέψουν μια κορύφωση στις τιμές πετρελαίου ενόψει των νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, όπως δήλωσαν στο Reuters πηγές από τον ΟΠΕΚ.