Οι μεξικανικές αρχές απέλυσαν έναν αξιωματούχο ιατροδικαστικής υπηρεσίας μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η φύλαξη περίπου 150 σορών σε ένα φορτηγό ψυγείο που περιφερόταν στις πόλεις της Πολιτείας Χαλίσκο, στην οποία τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει με θύματα του πολέμου μεταξύ των αντίπαλων συμμοριών ναρκωτικών.

Οι δολοφονίες στη δυτική αυτή πολιτεία του Μεξικού, όπου έχει την έδρα της μια από τις πιο ισχυρές συμμορίες ναρκωτικών της χώρας, το Καρτέλ της Νέας Γενιάς της Χαλίσκο, έχουν ήδη φτάσει φέτος στον αριθμό ρεκόρ των 16.339, ενώ και ο αριθμός τους σε εθνικό επίπεδο σημειώνει φέτος αύξηση, ενώ πέρυσι είχε ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του στην σύγχρονη ιστορία του Μεξικού.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές της Χαλίσκο κατηγορήθηκαν για κακούς χειρισμούς, όταν μια νταλίκα με περίπου 150 σορούς εντοπίστηκε σε αποθήκη στα περίχωρα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Μεξικού, της Γουαδαλαχάρα, προκαλώντας την οργή του δημάρχου της πόλης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι παράνομα παρκαρισμένο.

Στη συνέχεια η νταλίκα με τις σορούς εντοπίστηκε δίπλα σε σπίτια σε αγρό ακόμη πιο μακριά από την πόλη, όταν οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την έντονη δυσοσμία.

Ο εκπρόσωπος της Χαλίσκο, ο Γκονσάλες Σάντσες, δήλωσε σε τοπικό ραδιοσταθμό ότι ο Λουίς Οκτάβιο Κοτέρο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Πολιτείας από το 2015, απολύθηκε επειδή δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη φύλαξη των σορών αυτών.

Ο Κοτέρο ωστόσο δήλωσε στο Reuters ότι δεν ευθύνεται η υπηρεσία του για την φύλαξη των σορών αυτών που δεν έχει αναζητήσει κανείς. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τον έκανε «αποδιοπομπαίο τράγο» στην υπόθεση αυτή και αμφισβήτησε τα πορίσματα της έρευνας που έκανε η κυβέρνηση για την εξαφάνιση τριών φοιτητών νωρίτερα φέτος.

«Είναι μια κακή πολιτική συμπεριφορά. Λυπάμαι πολύ για την ιατροδικαστική υπηρεσία», δήλωσε ο Κοτέρο, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της Πολιτείας γνώριζαν ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα νεκροτομεία εδώ και δύο χρόνια.

«Μόνο τώρα άρχισαν να ψάχνουν… Η ανεπάρκεια έφερε την Πολιτεία μας σε τόσο δυσάρεστη θέση», πρόσθεσε.

Ο Κοτέρο αποκάλυψε επίσης ότι άλλα 100 πτώματα διατηρούνται σε άλλο φορτηγό ψυγείο που είναι παρκαρισμένο στην ιατροδικαστική υπηρεσία και ότι η άλλη νταλίκα με τις 150 σορούς είχε αναγκαστεί να φύγει από εκεί λόγω έλλειψης χώρου στάθμευσης.

Εκπρόσωπος της Πολιτείας ανακοίνωσε παράλληλα ότι άρχισε έρευνα για να βρεθεί ποια από τις «πολυάριθμες εκδοχές» που δόθηκαν όσον αφορά το ποιος έδωσε την εντολή για να μετακινηθεί η νταλίκα ευσταθεί τελικά.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού και η πτέρυγά της στην Χαλίσκο ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση αυτή, χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπο» τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η τοπική κυβέρνηση τις σορούς.

Ήδη γίνονται εργασίες για ένα νέο νεκροτομείο στο οποίο θα μπορούν να φυλαχθούν 700 σοροί, είχε δηλώσει εξάλλου ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας της Πολιτείας Ρομπέρτο Λόπες σε τοπικό ραδιοσταθμό.