Η επανέναρξη των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Υεμένης και υποστηρίζονται από μια στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση, με σκοπό να αποσπαστεί το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην πόλη Χοντάιντα από τα χέρια των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, επιτείνει τους φόβους περί κλιμάκωσης του ανθρωπιστικού δράματος στη χώρα.

Την Τρίτη, αξιωματικοί των στρατευμάτων που πρόσκεινται στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για τον θάνατο 40 σιιτών ανταρτών Χούθι μέσα σε 24 ώρες στον δυτικό τομέα στη Χοντάιντα, πόλη που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση, το βράδυ της Κυριακής, από αξιωματικούς της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ, περί επανέναρξης της «στρατιωτικής επιχείρησης για να απελευθερωθεί η Χοντάιντα και το λιμάνι της (…) σε πολλούς άξονες».

Το λιμάνι της πόλης των 600.000 κατοίκων, που ελέγχεται από το 2014 από τους Χούθι, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των εμπορευμάτων που εισάγονται στη χώρα και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην Υεμένη οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους χρειάζονται βοήθεια, πάνω απ’ όλα τρόφιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκτός από τον πόλεμο, τους αμάχους απειλεί επίσης ένα τρίτο κύμα της επιδημίας χολέρας.

Οι Χούθι κατηγόρησαν τη διεθνή κοινότητα ότι είναι συνένοχη στην «τρομοκρατία» της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

«Αποθήκες τροφίμων διεθνών οργανισμών στοχοθετήθηκαν (τη Δευτέρα) στη Χοντάιντα, κάτι που δείχνει καθαρά ότι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι σύμμαχοί τους έχουν πρόθεση να μετατρέψουν αυτές τις αποθήκες και πυκνοκατοικημένες συνοικίες σε θεμιτούς στόχους στις τρομοκρατικές τους επιχειρήσεις», είπε ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, επικεφαλής του Ανώτατου Επαναστατικού Συμβουλίου των ανταρτών.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (ΠΠΤ) του ΟΗΕ, ο Ερβέ Βεροζέλ, δήλωσε ότι δεν έχει «κανένα σχόλιο» να κάνει για όσα κατήγγειλε ο Χούθι. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που έδωσε από ανεξάρτητες πηγές. Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση κατηγορεί τους σιίτες αντάρτες ότι χρησιμοποιούν πολιτικές εγκαταστάσεις ως κρησφύγετα.

Μια πρόσφατη προσπάθεια να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη απέτυχε.

Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, από τον Μάρτιο του 2015, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί πάνω από 56.000 άλλοι και έχει προκληθεί η «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη.