Άγνοια για το πόρισμα 300 σελίδων του Εργαστηρίου Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αφορά στα αίτια του ναυαγίου, του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ», το οποίο αναφέρεται σε δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» δήλωσε το μεσημέρι σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ-1, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.

«Το συγκεκριμένο πόρισμα δεν γνωστοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή προκειμένου και αυτό να συνεκτιμηθεί και να συναξιολογηθεί στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας που έγινε και γίνεται από αρμόδια επιτροπή για τις συνθήκες του συγκεκριμένου ναυαγίου που είχε ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος» ανέφερε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να μπει σε επιπλέον παρατηρήσεις του πορίσματος για την εύρεση ή μη εύρεση εκρηκτικής ύλης καθώς δεν γνωστοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας αλλά στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και ότι θέλει να πιστεύει ότι και αυτό θα συνεκτιμηθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βύθιση του δεξαμενόπλοιου πιθανότατα να οφείλεται σε έκρηξη βόμβας ή άλλου μηχανισμού, ενώ ερευνάται αναλυτικά αν το ρήγμα μήκους περίπου 2-3 μέτρων στα ύφαλα του πλοίου σχετίζεται με πιθανή έκρηξη. Επίσης επικαλούμενο το πόρισμα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν φαίνεται να έχουν εντοπισθεί ίχνη εκρηκτικού μηχανισμού, πυρίτιδας κ.λπ. (κάτι που ίσως αποδίδεται στην πολύμηνη βύθιση του πλοίου).

Σύμφωνα πάντως με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας οι τρεις πραγματογνώμονες που έχουν οριστεί για το θέμα του ναυαγίου από την εισαγγελία Πειραιά και το Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων δεν έχουν ακόμα παραδώσει τις σχετικές εκθέσεις τους για τα αίτια του ναυαγίου.