«Ορόσημο η σημερινή μέρα για την Κύπρο, αλλά και την ΕΕ, με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο», τόνισε σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.

Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ως σημαντικό το γεγονός ότι η συμφωνία και ο προτεινόμενος αγωγός τυγχάνουν της πλήρους στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι, μέσω επανεξαγωγών αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της και διαδρομών.

Θετικό βήμα και καλή εξέλιξη χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την υπογραφή του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Ωστόσο, ανακοίνωση του κόμματος υποστηρίζει ότι «αργεί η κατασκευή του αγωγού, αφού πρέπει να προηγηθούν πολλά μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του». Κατ’ αρχάς, προσθέτει, πρέπει να συμφωνηθεί με την κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα στο οικόπεδο 12 και το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος, να εξευρεθούν οι αγοραστές και να γίνουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες με τις εταιρείες. Το πλέον όμως σημαντικό, αναφέρει το ΑΚΕΛ, είναι «να επιλυθούν σοβαρές εκκρεμότητες, όπως η συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ και οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας για σοβαρές αλλαγές στο συμβόλαιο κατανομής των πιθανών κερδών από την πώληση του φυσικού αερίου».

Θετική εξέλιξη για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι το ίδιο την είχε αναδείξει, στηρίξει και προτείνει εδώ και περίπου τρία χρόνια ως τη μοναδική εμπορική διέξοδο για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. «Δυστυχώς», καταλήγει, «η συμφωνία αυτή υπογράφηκε με καθυστέρηση σχεδόν τριάμισι ετών».

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την εκμετάλλευση και αξιοποίησή του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδιασμού για την κατασκευή του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) που, όπως σημειώνει, «πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης». Η ΕΔΕΚ εκφράζει την εκτίμηση ότι «η επιλογή αυτή είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας».