Ένα αυτοκίνητο HUMBER του 1919 θα αντικρύσει το κοινό στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το Σάββατο 22/9, «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων – Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο».

Προέρχεται από το γειτονικό Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου – Ίδρυμα Θεοδώρου και Γιάννας Χαραγκιώνη και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν δίπλα του από τις 11.00 το πρωί έως τις 14.00 αλλά και να ενημερωθούν για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης σε διαφορετικές εποχές, έχοντας πάντα κατά νου την οδική ασφάλεια και συμπεριφορά. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν επίσης να κατεβάσουν διαδικτυακά ή να προμηθευτούν στην είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το ειδικό εκπαιδευτικό έντυπο «Διαδρομές στην Αρχαιότητα». Με τη βοήθειά του μπορούν να αναζητήσουν εκθέματα σχετικά με μετακινήσεις και μεταφορές στους εκθεσιακούς του χώρους.

Ιδιαίτερα δε οι μικροί φίλοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ηλικίας από 6 έως 12 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα εκείνη την ημέρα να ζωγραφίσουν το αγαπημένο τους εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, να ακούσουν την ιστορία της μετάβασης από τις άμαξες στις αυτοκινούμενες άμαξες (Horseless Carriages) και να κερδίσουν προσκλήσεις για επίσκεψη στο Eλληνικό Mουσείο Aυτοκινήτου.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (16-22 Σεπτεμβρίου) έχει καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή εναλλακτικών προτύπων κινητικότητας. Το μότο για το 2018 είναι «Συνδυάζω και Μετακινούμαι!» (Mix and Move!) εστιάζοντας στη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της χρήσης διαφορετικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ποδηλάτων και οχημάτων.

Η συνεργασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου σηματοδοτεί, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «την έναρξη κοινών δράσεων των δύο φορέων με στόχο την ενδυνάμωση της πολιτιστικής ζωής με δράσεις που ενισχύουν την κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή και την προώθηση του πολιτισμού μέσα και έξω από τα μουσεία».