Ένα βρώμικο παρμπρίζ μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την ορατότητα του οδηγού, δυσκολεύοντας τον ώστε να διακρίνει με ευκολία τα προπορευόμενα οχήματα ή και να του κρύψει έναν πεζό. Συγκεκριμένα, ένα λερωμένο παρμπρίζ – ή και θολό εσωτερικά – μπορεί να μειώσει την ορατότητα του οδηγού έως και 50 – 70%.

Επίσης, αν τα φωτιστικά σώματα είναι βρώμικα πχ από λάσπες τότε αυτό έχει ως συνέπεια η δέσμη του φωτός να μειώνετε έως και 50%. Ουσιαστικά, ο οδηγός είναι σαν να οδηγεί με μισάνοιχτα μάτια, ενώ επιβαρύνεται η όραση του, επιφέροντας ταχύτατη κόπωση.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

  • Ελέγχετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα. Φροντίζετε να είναι πάντα καθαρά. Αλλάζετε τις λάμπες που είναι καμένες. Ένα αυτοκίνητο με καμένα φώτα – πορείας ή της μεσαίας σκάλας, φωτίζει έως και 60% λιγότερο, ενώ κρατάει αφώτιστη την πλευρά που δεν λειτουργεί το φωτιστικό σώμα.
  • Στο σκοτάδι κάνετε περισσότερη ώρα να αναγνωρίσετε έναν πεζό (για αυτό θα πρέπει να φοράνε ένα φωσφορούχο γιλέκο). Πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν από απέναντι σας έρχεται ένα άλλο όχημα με αναμμένα τα φώτα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται αντιληπτοί οι πεζοί που μπορεί να είναι εκτεθειμένοι επάνω στο δρόμο.
  • Μην χρησιμοποιείται άσκοπα τη μεγάλη σκάλα, για να μην «τυφλώνετε» τους οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα.
  • Κάνετε σωστή χρήση των εμπρός φώτων ομίχλης και μόνο όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη.