Ένα από τα πιο ενοχλητικά και μπελαλίδικα στην επίλυσή του προβλήματα, που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί και οι γονείς του τη νέα σχολική χρονιά είναι η φθειρίαση (ψείρες) της κεφαλής. Δεδομένου ότι δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα, αλλά με την κοντινή επαφή των παιδιών στο παιχνίδι, μπορεί ειδικά στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά να λάβει τη μορφή επιδημίας.

Οφείλεται σε ένα παράσιτο που λέγεται φθείρα (ψείρα) της κεφαλής. Είναι γκρι, ζει περίπου σαράντα ημέρες και τρέφεται με αίμα, το οποίο απομυζά από το δέρμα της κεφαλής, με αποτέλεσμα να προκαλεί τρομερή φαγούρα και έντονο ερεθισμό. Τα αβγά επωάζονται για περίπου 7-8μέρες και η ψείρα είναι έτοιμη σε 15-20 μέρες.

Θα καταλάβετε ότι το παιδί σας «κόλλησε» ψείρες, επειδή θα αρχίσει να ξύνει έντονα το τριχωτό της κεφαλής του, να γδέρνεται -με κίνδυνο τοπικής μόλυνσης-, και να έχει έντονη νευρικότητα και αϋπνία.

Αν παρατηρήσετε τα παραπάνω, θα καταφέρετε να εντοπίσετε τις ψείρες, αν εξετάσετε το κεφάλι του παιδιού, που θα τοποθετήσετε σε μια λευκή πετσέτα, κάτω από δυνατό φως με έναν μεγεθυντικό φακό –ακόμα πιο εύκολα αν τα μαλλιά του είναι βρεγμένα.

Εφόσον διαπιστώσετε ψείρες στο κεφάλι του παιδιού, πριν βιαστείτε να το πάτε για κούρεμα, δοκιμάστε να τις αντιμετωπίσετε με ένα καλό αντιφθειρικό. Παράλληλα αφαιρέστε τα αβγά από τις τρίχες με τις ειδικές χτένες που υπάρχουν στα shampoo. Δεδομένου ότι τα αβγά που εκκολάπτονται για επτά ημέρες πρέπει να επαλαμβάνεται την εφαρμογή των προϊόντων για ανάλογο διάστημα  από την πρώτη εφαρμογή.

Οι ψείρες δεν μπορούν να ζήσουν μακριά από το κεφάλι για περισσότερες από 24 ώρες. Τα σεντόνια, οι κουβέρτες και οι μαξιλαροθήκες του παιδιού πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό.

Καλό είναι να ελέγξετε με προσοχή όλα τα μέλη της οικογένειας.

Στα φαρμακεία θα βρείτε και προϊόντα προστασίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά. Καλή σχολική χρονιά, πάντα με υγιή κεφαλάκια.