Επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, όταν έφτασε η κεφαλή της πορείας για την συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά,  έξω από το κτήριο.

Η πορεία, που ξεκίνησε από το Κερατσίνι, από το μνημείο του Π. Φύσσα με στόχο να φτάσει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, εμποδίστηκε από τις κλούβες της αστυνομίας που είχαν παραταχθεί στη διασταύρωση Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασιλείου Γεωργίου, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι η περιφρούρηση του θεάτρου πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα που ξεκινούσε η πορεία από το Κερατσίνι.

Ομάδα αγνώστων φορώντας κράνη επιτέθηκε με πέτρες και βόμβες μολότοφ στους άνδρες των ΜΑΤ και στις κλόυβες, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών.

Οι διαδηλωτές επέστρεφαν προς το σταθμό του ηλεκτρικού, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για προσαγωγές ατόμων που συμμετείχαν τα επεισόδια.

Στους δρόμους εισόδου προς Πειραιά, νωρίτερα είχαν δημιουργηθεί κυκλοφοριακά προβλήματα, λόγω της πορείας και των επεισοδίων.

Συνεργεία του Δήμου Πειραιά επιχειρούν να απομακρύνουν τους κάδους στους οποίους τα άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια είχαν βάλει φωτιά, για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα μία ομάδα επιχείρησε να προσεγγίσει από άλλο σημείο τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ωστόσο απωθήθηκαν ξανά.

Στην πορεία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 2.000 άτομα.

Η αντιφασιστική διαδήλωση για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά ολοκληρώθηκε περίπου στις 9:30μμ.

Πριν την έναρξη της πορείας αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην οδό Παύλου Φύσσα (πρώην Παναγή Τσαλδάρη) στο Κερατσίνι, στο σημείο της δολοφονίας του αδικοχαμένου μουσικού.

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Ένταση σημειώθηκε στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα που πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα, λίγο πριν τις 7 και σε αυτήν συμμετείχαν αντιεξουσιαστές, αναρχικοί, και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΛΑΑΑΣ, ΟΚΔΕ), κινήσεις και στυλλογκικότητες.

Οι διαδηλωτές, φώναζαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και καταδίκης του φασισμού και του ναζισμού. Η πορεία μέσω των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή κινήθηκε προς την οδό Πολυτεχνείου όπου συνάντησε κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις.

Στη συνέχεια, στην οδό Εγνατία, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών πέρασε μπροστά από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα τμήμα της αποσπάστηκε και έστριψε προς την αρχαία Αγορά. Κάποια άτομα, που φορούσαν κουκούλες και κράνη, έριξαν βόμβες μολότοφ και αντικείμενα, κροτίδες και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις και οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης.

Η ίδια ομάδα διαδηλωτών έφθασε στη συμβολή των οδών Ολύμπου με Βενιζέλου όπου επικράτησε νέα ένταση, με ρίψεις αντικειμένων από τη μια πλευρά και δακρυγόνων και κρότου λάμψης από τους αστυνομικούς. Τελικά οι διαδηλωτές διαλύθηκαν, ενώ αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Ενταση και επεισόδια έλαβαν χώρα και στο κέντρο της Πάτρας μετά το τέλος της πορείας στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Άτομα που φέρεται να ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο πέταξαν μολότοφ και πέτρες στην Ερμού ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδο στην Κορίνθου έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το tempo24, η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ είναι ισχυρή και έχει ενισχυθεί και από την Ηλεία.

Διαβάστε επίσης

Μαζική αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι