Η Κίνα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επιβάλλει νέους τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικού ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για τους επιπρόσθετους δασμούς που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ουάσινγκτον.

Από την Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, το Πεκίνο θα επιβάλει δασμούς ύψους 5-10% σε συνολικά 5.200 προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, διευκρίνισε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό «να υπερασπιστεί τις ελεύθερες συναλλαγές και τις πολυμερείς ανταλλαγές και να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα» της Κίνας, πρόσθεσε.

Η απόφαση της Κίνας ήταν αναμενόμενη, καθώς την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 10% στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι δασμοί αυτοί θα αυξηθούν στο 25%.

«Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ύψος των τελωνειακών δασμών, η Κίνα θα απαντήσει αναλόγως» προειδοποίησε το Πεκίνο.

Λίγο νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο μπορεί να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα: αυτή η νέα ομοβροντία μέτρων «εντείνει την αβεβαιότητα», είπε ο Γκενγκ Σουάνγκ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξάγονται «στη βάση της ισότητας και της καλής πίστης». «Όμως αυτό που μόλις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ δεν μαρτυρά καμία ειλικρίνια, καμία καλοπιστία», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτους» τους νέους δασμούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από το Πεκίνο να μειώσει το αβυσσαλέο εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ ανοίγοντας την αγορά του στα αμερικανικά προϊόντα.