Σε μια εντυπωσιακή κίνηση προχώρησε η Κύπρος δείγμα της καλής πορείας της οικονομίας της. Συγκεκριμένα, το κυπριακό δημόσιο άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,4%, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Η αρχική ζήτηση είχε οριστεί στα 1 δισ. ευρώ, ωστόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα να αντληθεί τελικά το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ και να μειωθεί το επιτόκιο από τις αρχικές εκτιμήσεις για 2,6% στο 2,4%.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε το πρωί της Τρίτης για να κλείσει το μεσημέρι (13:00 ώρα Κύπρου). Το κυπριακό δημόσιο αξιοποιεί την πολύ σημαντική αναβάθμιση από την Standard & Poor’s, η οποία έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή. Στην ουσία, η απόφαση του οίκου αξιολόγησης να αναβαθμίσει το κυπριακό αξιόχρεο σε «επενδυτική βαθμίδα», επαναφέρει την Κύπρο στα… ραντάρ μακροπρόθεσμων επενδυτών και ανοίγει διάπλατα την πόρτα των αγορών.

Η τελευταία φορά που το κυπριακό δημόσιο βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο ύψους 1 δισ. ευρώ, ήταν το 2015 με επιτόκιο 4,25%. Σήμερα, τα επιτόκια των κυπριακών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά, με το spread – έναντι των γερμανικών – να διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης.