Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν, εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση ενάντια «στην παράλογη μεταναστευτική πολιτική» της ΕΕ, ενώ κάλεσε τα λαϊκιστικά κόμμα της Ευρώπης να ενωθούν ενόψει των ευρωεκλογών.

«Σήμερα οι περιφέρειες ασχολούνται με ένα μόνο πράγμα, την ενσωμάτωση των μεταναστών», τόνισε η Λεπέν ενώπιον των περίπου 800 υποστηρικτών της που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Φρεζίς, σε συγκέντρωση του κόμματος της Εθνικός Συναγερμός.

«Για αυτή την παράλογη πολιτική, η οποία προκαλεί αγανάκτηση στην πλειονότητα των Γάλλων, το χρήμα ρέει», ενώ «δεν υπήρχαν ποτέ χρήματα για τους άστεγους», κατήγγειλε η Λεπέν.

Η Λεπέν που βρέθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017, επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν, που ακολουθεί αυτή την πολιτική.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που έχει αναλάβει τον ρόλο του βασικού αντιπάλου των εθνικιστών στην Ευρώπη, φαίνεται να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τη Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa για τις ευρωεκλογές που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η δημοσκόπηση αυτή δίνει 21,5% στο κόμμα του Μακρόν και 21% σε αυτό της Λεπέν.

Παρόντες στη συγκέντρωση του Εθνικού Συναγερμού ήταν εκπρόσωποι του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος Λέγκα αλλά και του αυστριακού FPO.

«Με εμάς το Aquarius δεν θα ελλιμενίζεται πλέον στις γαλλικές ακτές», δεσμεύθηκε η Λεπέν, αναφερόμενη στην αμφιλεγόμενη απόφαση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι δηλώνει εδώ και καιρό ότι έχει εμπνευστεί από τη Λεπέν και πλέον εκείνη σκοπεύει να εκμεταλλευθεί την εμπειρία της Λέγκα που από τον Μάιο βρίσκεται στην εξουσία στην Ιταλία.

Ο Μαξιμίλιαν Κράους, εκπρόσωπος της νεολαίας του FPO, που επίσης συγκυβερνά στην Αυστρία, κατήγγειλε στη Φρεζίς «τον εξισλαμισμό της ηπείρου» και τάχθηκε υπέρ της «αναγέννησης των πολιτισμών».

«Ναι στην Ευρώπη των λαών, όχι στην Ευρώπη των τεχνοκρατών και των κερδοσκόπων», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της Λέγκα Φλάβιο ντι Μούρο.

«Στη Γαλλία στόχος μας είναι να νικήσουμε τον Μακρόν», υπογράμμισε η Λεπέν υπό τις επευφημίες των παρευρισκόμενων.

«Στην Ευρώπη να χτίσουμε με τους συμμάχους μας, τα άλλα (εθνικιστικά) κόμματα, μια πλειοψηφία που θα πάρει αποστάσεις από την παρηκμασμένη ΕΕ και θα κινηθεί προς τη συνεργασία των κρατών που σέβονται τη διαφορετικότητα και την ταυτότητα του κάθε ενός».

Τα εθνικιστικά κόμματα έχουν σημειώσει μια σειρά νικών στην Ευρώπη, από την Ιταλία ως τη Σουηδία και από την Αυστρία ως την Ουγγαρία, αν και μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί δύσκολο να σχηματίσουν ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο.

Οι προηγούμενες απόπειρες να ενωθούν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν είχαν αποτέλεσμα και η Λεπέν δεν προσέφερε νέες απαντήσεις, απλώς επανέλαβε το όραμά της για μια Ένωση Ευρωπαϊκών Κρατών τα μέλη της οποίας θα συνεργάζονται αλλά θα ανακτήσουν την εθνική τους κυριαρχία.