Σε νέες προκλητικές απειλές προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μειώσει τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο, αλλά αντίθετα να τις αυξήσει.

Συγκεκριμένα μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε:

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στρατιωτικής βάσης στην τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη, όπως και να φτάσουμε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια εγγύτητα. Όμως υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας. Αν έχουμε όμως ανάγκη θα ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί. Είναι σημαντική η στρατιωτική μας ύπαρξη εκεί».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο ψευδοκράτος είναι «σημαντική», επαναλαμβάνοντας αιχμηρά πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004, που θα ρύθμιζε το θέμα των στραταυμάτων στο νησί. Ο κ.Ερντογάν τόνισε ότι η Κύπρος απέχει μόλις λίγα ναυτικά μίλια από τα τουρκικά παράλια, εν αντιθέσει με την Ελλάδα. «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στρατιωτικής βάσης στην τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη, όπως και να φτάσουμε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια εγγύτητα. Όμως υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας. Αν έχουμε όμως ανάγκη θα ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί. Είναι σημαντική η στρατιωτική μας ύπαρξη εκεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, έρχονται λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, την Τρίτη, κι ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξετάζει κατά πόσον υπάρχει προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που έχουν «παγώσει» εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες στο Κραν Μοντανά.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν καταστήσει σαφές πως η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων είναι προαπαιτούμενο για την επίλυση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιωτικοί υπηρετούν στα Κατεχόμενα.