Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ διοργάνωσε την Κυριακή τις πρώτες δημοτικές εκλογές από το 2011, οι οποίες κατάφεραν να πραγματοποιηθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μετά τις στρατιωτικές νίκες που έχει καταγράψει η Δαμασκός τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερα από 6.550 εκλογικά κέντρα άνοιξαν την Κυριακή στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στις περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, σχεδόν στα δύο τρίτα της χώρας.

Μπροστά «στη μαζική προσέλευση» ψηφοφόρων οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η ψηφοφορία θα παραταθεί ως τα μεσάνυκτα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο δεν αναφέρθηκαν σε ποσοστό συμμετοχής.

«Περισσότεροι από 40.000 υποψήφιοι διεκδικούν 18.478 έδρες σε όλες τις επαρχίες», διευκρίνισε το Sana.

Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές διοργανώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2011, στην αρχή του πολέμου που σπαράσσει τη χώρα εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια και έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 360.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι πρόσκεινται στο κόμμα Μπάαθ, του προέδρου Άσαντ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε πολλούς κατοίκους.

Οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν περισσότερες ευθύνες, κυρίως στον τομέα της ανοικοδόμησης και της αστικής ανάπτυξης, τις οποίες ο Άσαντ έχει αναγάγει σε προτεραιότητες σε μια χώρα όπου ολόκληρες πόλεις είναι πλέον ερειπωμένες.

Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει καμία πληροφορία για τον αριθμό των ψηφοφόρων που εκλήθησαν την Κυριακή στις κάλπες. Εξαιτίας του εμφυλίου δεν έχει γίνει απογραφή του πληθυσμού της Συρίας τα τελευταία χρόνια και σχεδόν όλες οι επαρχίες έχουν γίνει θέατρα μαχών με βαρύ ανθρώπινο φορτίο, αλλά και πολλούς πολίτες να έχουν επιλέξει τον δρόμο της προσφυγιάς.

Στις περιοχές που έχει ανακαταλάβει ο συριακός στρατός έπειτα από καταστροφικές επιχειρήσεις, κυρίως στην Ντέιρ αλ Ζορ, ή το πρώην προπύργιο των ανταρτών η ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό, οι ψηφοφόροι είχαν μόνο μία λέξη στο στόμα: ανοικοδόμηση.

«Είμαι αισιόδοξος. Το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα ανοικοδομήσει την πόλη έπειτα από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν χρόνια πολέμου», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ταχ, 36 ετών.

Εκτός από τις δημοτικές εκλογές το 2016 διεξήχθησαν στη Συρία βουλευτικές εκλογές στις περιοχές που έλεγχε ο Άσαντ. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές είχαν πραγματοποιηθεί το 2014.