Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ανησυχεί για την υγεία του Πιοτρ Βερζίλοφ, του αντικαθεστωτικού ακτιβιστή ο οποίος μεταφέρθηκε το Σάββατο στο Βερολίνο για θεραπεία μετά την απόπειρα δηλητηρίασής του.

Ο Βερζίλοφ, εκδότης ενός ρωσικού ειδησεογραφικού ιστότοπου που συνδέεται με το πανκ συγκρότημα Pussy Riot, έχει χάσει την όρασή του, την ακοή του και την ικανότητά του να περπατά, αλλά είναι καλύτερα μετά τη μεταφορά του στο Βερολίνο, δήλωσαν την Κυριακή δύο φίλοι του.

«Φυσικά παρακολουθούμε την υπόθεση και ανησυχούμε για την υγεία του Βερζίλοφ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας. «Ελπίζουμε να είναι σύντομα καλύτερα και να αναρρώσει πλήρως».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών όπως και μια εκπρόσωπος της καγκελαρίας επεσήμαναν ότι οι γερμανικές αρχές είχαν ενημερωθεί πως ο Βερζίλοφ επρόκειτο να μεταφερθεί στο Βερολίνο, όμως δεν ενεπλάκησαν στην οργάνωση του ταξιδιού.

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε αν η κατάσταση του Βερζίλοφ συζητήθηκε την Παρασκευή στη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Χάικο Μάας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, όμως τόνισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στην κορυφή της ατζέντας σε τέτοιες συναντήσεις.

Ο Βερζίλοφ, που έχει και την καναδική υπηκοότητα, έφθασε στο Βερολίνο αργά το Σάββατο συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς του, δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild εκπρόσωπος της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Cinema for Peace που υποστηρίζει εδώ και χρόνια την δράση των Pussy Riot και οργάνωσε την μεταφορά του.