Η βελγική δικαιοσύνη απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα για την έκδοση στην Ισπανία του ράπερ Valtonyc, ο οποίος έχει καταδικασθεί στη χώρα του για «εγκωμιασμό της τρομοκρατίας» στα τραγούδια του και είναι σήμερα αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

«Η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης απορρίφθηκε» από το δικαστήριο της Γάνδης (βόρειο Βέλγιο), επιβεβαίωσε λίγο αργότερα με ανακοίνωσή της η εισαγγελία της φλαμανδικής πόλης υπογραμμίζοντας πως ασκεί έφεση στην απόφαση.

«Ο δικαστής αποφάσισε πως δεν θα υπάρξει έκδοση και απέρριψε τις τρεις κατηγορίες», δήλωσε ο Σιμόν Μπέκερτ, ένας από τους δικηγόρους αυτού του ράπερ από τη Μαγιόρκα, στο τέλος της ακροαματικής συνεδρίασης.

Το δικαστήριο εξήγησε ότι οι κατηγορίες που είχε απαγγείλει η ισπανική δικαιοσύνη δεν έχουν αντίστοιχες στο βελγικό δίκαιο.

Στους στίχους των τραγουδιών του, ο 24χρονος ράπερ έκανε λόγο για φόνο μελών της κυβέρνησης, της βασιλικής οικογένειας και κομμάτων της δεξιάς.

«Είναι χαρούμενος, αλλά και θλιμμένος για τους ανθρώπους στην Ισπανία που δεν έχουν την ευκαιρία να λάβουν δικαιοσύνη όπως εγώ», αντέδρασε ο ράπερ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ήταν ένας υπαινιγμός για τις καταδίκες που έχουν επιβληθεί σε άλλους καλλιτέχνες και σε χρήστες του διαδικτύου για μηνύματα που θεωρήθηκαν ότι εγκωμίαζαν την τρομοκρατία, με βάση έναν ισπανικό νόμο ο οποίος επικρίνεται από τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Valtonyc, το αληθινό όνομα του οποίου είναι Χοσέ Μιγκέλ Αρένας Μπελτράν, είναι από τις 24 Μαΐου στόχος διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί από την ισπανική δικαιοσύνη.

Εκείνη την ημέρα χαρακτηρίσθηκε «φυγάς» εξαιτίας μιας καταδίκης σε τριάμισι χρόνια φυλάκισης για «εγκωμιασμό της τρομοκρατίας», «εξύβριση του Στέμματος» και «απειλές», μια ποινή που επιβεβαιώθηκε τον Φεβρουάριο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Ας φοβούνται όπως ένας πολιτοφύλακας στη Χώρα των Βάσκων» ή «ο βασιλιάς σ’ ένα ραντεβού στην πλατεία ενός χωριού μ’ ένα σχοινί γύρω από τον λαιμό», ραπάρει ο Valtonyc στα καταλανικά σε κείμενά του του 2012 και του 2013, που του κόστισαν την καταδίκη του.

Η δικαιοσύνη είχε θεωρήσει πως οι στίχοι αυτοί μεταξύ άλλων εγκωμίαζαν «αναμφισβήτητα» τους βάσκους αυτονομιστές της ένοπλης οργάνωσης ETA που είχαν αιματοκυλίσει την Ισπανία μέχρι το 2011 και είχαν χαρακτηριστεί τρομοκράτες από την ΕΕ.

Ο ράπερ αυτοεξορίσθηκε στο Βέλγιο και κατοικεί στα περίχωρα της Γάνδης.

Ο Valtonyc ανέκαθεν αρνούνταν πως υποκίνησε φυσική επίθεση εναντίον οποιουδήποτε και έκανε λόγο για τραγούδια που επιδιώκουν «να σοκάρουν τη συνείδηση των ανθρώπων».

Για τον δικηγόρο του, τον Γκονσάλο Μπόγε, αυτό που είπε σήμερα ο βέλγος δικαστής «είναι πολύ σαφές: είναι η ελευθερία έκφρασης».

«Αφού δείτε το ‘Kill Bill’, θα αρχίσετε να κόβετε λαιμούς μ’ ένα κατάνα; Όχι. Ο κόσμος καταλαβαίνει πως είναι τέχνη κι αυτό είναι όλο. Αυτό που κρύβεται πίσω απ’ όλο αυτό, είναι η πολιτική και ιδεολογική δίωξη», είχε δηλώσει ο Valtonyc στις αρχές Ιουλίου σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος αυτοεξορίσθηκε στο Βέλγιο μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της περιφέρειας στα τέλη του 2017, χαιρέτισε την απόφαση που εκδόθηκε στη Γάνδη.

«Είμαι τόσο χαρούμενος! Για σένα, Valtonyc. Και για τη δημοκρατία. Η Ευρώπη είναι ένας χώρος ελευθερίας, όπου οι καταχρήσεις ορισμένων κρατών καθίστανται τελικά απαράδεκτες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.