Ο Παναθηναϊκός έδωσε ένα σημαντικό τεστ στην Κύπρο δοκιμάζοντας τις αντοχές του, αλλά και τη συμπεριφορά του σε ειδικές συνθήκες.

Η απουσία των Καλάθη, Λεκαβίτσιους, Παπαπέτρου, Παπαγιάννη, Αντετοκούνμπο και Μήτογλου υποχρέωσε τον Πασκουάλ να χρησιμοποιήσει πεντάδες χωρίς ή με κατά συνθήκη πλέι μέικερ. Παράλληλα όμως του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ασκήσεις προσομοίους σε πιθανά προβλήματα που θα συναντήσει μέσα στη χρονιά.

Μέσα σε μια σεζόν μπορεί να συμβούν τα πάντα και ο κάθε προπονητής πρέπει να είναι έτοιμος για κάθε σενάριο.

Στην Κύπρο λοιπόν έλαμψε το δίδυμο Λάνγκφορντ Λοτζέσκι. Ο πρώτος πήρε σχεδόν όλη την πίεση στην περιφέρεια. Ειχε καθήκον να οργανώσει, να πασάρει, να σκοράρει, αλλά και να αντιμετωπίσει το αμυντικό πλάνο του αντιπάλου.

Τα κατάφερε αρκετά καλά και έδειξε την κλάση του, παίζοντας μάλιστα κατά μέσο όρο πάνω από τριάντα λεπτά σε κάθε ματς μέρα παρά μέρα.

Είχε την ευκαιρία να πάρει το τελευταίο σουτ, να γίνει το «δόλωμα» για να σουτάρει ο Λοτζέσκι, να «σπάσει» τη μπάλα στους ψηλούς. Να νιώσει το ρόλο για τον οποίο τον προορίζει ο προπονητής του.

Ο δε Λοτζέσκι έδειξε πως είναι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. Εξοικειωμένος με τη φιλοσοφία του Πασκουάλ, έβγαινε στα… πέναλτι και έκανε σουτ ελεύθερος με ευκολία.

Αν δεν παρουσιάσει προβλήματα τραυματισμών μέσα στη χρονιά, θα είναι μια από τις πολύτιμες σταθερές του Παναθηναϊκού.

Από εκεί και πέρα υπήρχε σαφές πρόβλημα στην άμυνα. Εκεί οι πράσινοι έδειξαν πως θέλουν ακόμα πάρα πολλή δουλειά. Όχι τόσο σε επίπεδο ατομικό, αλλά στη συνολική λειτουργία. Έλλειπαν βέβαια παίκτες που βοηθούν σημαντικά στον τομέα αυτό (Παπαπέτρου, Καλάθης, Αντετοκούνμπο), αλλά άμυνα πρέπει να παίξουν και οι υπόλοιποι.

Ο Ντεσόν Τόμας για παράδειγμα έδειξε πως έχει «θέμα» στην ατομική άμυνα και εκεί θα πρέπει να δουλέψει με τον προπονητή του. Αντίθετα στην επίθεση ο Αμερικανός είναι πολύ καλός με σωστές κινήσεις και πάντα έτοιμος να σκοράρει. Αν όμως ο, τι βάζει, το τρώει, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Το δίδυμο Γκιστ- Λάσμε έσμιξε ξανά με τον Γκαμπονέζο να παίζει κυρίως «τεσσάρι» και να ανταποκρίνεται στο ρόλο. Εχει βάλει στο ρεπερτόριό του φάσεις με πρόσωπο στο καλάθι κάνοντας τη γραμμή ψηλών… πολυμορφική.

Ουσιαστικά το τουρνουά ήταν «ειδικών συνθηκών» και ο Πασκουάλ έβγαλε τα συμπεράσματά του. Πλέον με τους διεθνείς πια στην προπόνηση τα πράγματα θα γίνουν ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους. Τα επόμενα τεστ θα καταδείξουν με απόλυτη ευκρίνεια και χωρίς δικαιολογίες ποια είναι η αγωνιστική εικόνα των πρασίνων.