Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος ξεκίνησε τη Δευτέρα την περιοδεία του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος βοήθειας, βρίσκονται ενώπιόν μας στην Ελλάδα σημαντικά ζητήματα, από την περαιτέρω μεταρρυθμιστική διαδικασία έως τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ε.Ε. Ο δρόμος της Ελλάδας αποτελεί επίσης ένα παράδειγμα γενναίας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – εκ πεποιθήσεως και προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων. Αυτόν τον δρόμο θελουμε να τον συνεχίσουμε» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Πρώτος σταθμός του υπουργού είναι το Βουκουρέστι, όπου θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις και θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος στη σύνοδο κορυφής της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών».

Αύριο, ο γερμανός υπουργός θα μεταβεί στα Σκόπια και την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στα Τίρανα. «Και στις δύο χώρες το θέμα θα είναι πρωτίστως η διαδικασία μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα Σκόπια πολύ κεντρικό θέμα θα είναι οι συνομιλίες για την ιστορική συμφωνία στη διαμάχη για την ονομασία μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας» σημείωσε η εκπρόσωπός του, Μαρία Άντεμπαρ, και υπενθύμισε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

«Ένα επιτυχές δημοψήφισμα θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για τη χώρα, προκείμενου να μπορέσει μελλοντικά να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Μάας, ο οποίος στα Σκόπια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ, με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του, ο κ. Μάας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, όπου θα συζητηθούν διμερή θέματα και θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Ειδικότερα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.