Δεύτερη  αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών  κατατέθηκε σήμερα  Δευτέρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε από το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, την Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και τον δικηγόρο Γεώργιο Κόκκα με αίτημα να ακυρωθεί  η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι  επιστολές με τις οποίες ο Νικόλαος Κοτζιάς συναινεί στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η  πρώτη  αίτηση για το ίδιο θέμα  είχε κατατεθεί  από την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και  13 Παμμακεδονικές Ενώσεις  της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια, Ουαλία, Νότια Αφρική, κ.λπ.), και πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το Δεκέμβριο του 2018  , με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται στην  δέυτερη αίτηση η συμφωνία των Πρεσπών «εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού και παραχωρεί το όνομα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια των αυτοχθόνων πολιτών της Ελληνικής Μακεδονίας στους εθνικά Σλάβους πολίτες της γείτονας χώρας».

Επισημαίνεται, ότι παραβιάστηκε το άρθρο 82 του Συντάγματος που καθορίζει ότι η κυβέρνηση κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, καθώς το Σύνταγμα δεν αφήνει απεριόριστη την κυβερνητική εξουσία. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι  παραβιάζεται η  συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αξία του ανθρώπου σε εθνικό επίπεδο,  καθώς επέρχεται μείωση της αξίας   και προσβολή της προσωπικότητας των Μακεδόνων Ελλήνων, λόγω της αφαίρεσης ουσιωδών στοιχείων της πολιτιστικής τους ταυτότητας, δηλαδή της ίδιας της ονομασίας τους.