Συγκλονιστικό βίντεο στο οποίο καταγράφεται η πύρινη λαίλαπα στο Μάτι βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Το βίντεο – ντοκουμέντο, που δημοσιοποίησε ο ΣΚΑΙ, καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν σε κατοικία στο Μάτι.

Από το βίντεο αυτό γίνεται πλήρως αντιληπτό με ποια ταχύτητα κινούνταν οι φλόγες μέσα στον οικισμό. Όταν το βίντεο παίζει σε αργή κίνηση, δε, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το πύρινο κύμα που «σκάει» πάνω στο σπίτι.

Βάσει αυτού του ντοκουμέντου μπορεί κανείς να εικάσει με βεβαιότητα πλέον ότι οι άνθρωποι εκεί είχαν ελάχιστες δυνατότητες αντίδρασης εφόσον δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως να εκκενώσουν τον οικισμό.

Η δυνατότητα εκκένωσης

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε τα συμπεράσματα του πορίσματος του καθηγητή Συνολάκη, το οποίο με τόσο σφοδρότητα προσπαθεί να απαξιώσει η κυβέρνηση. Έφθασε, δε, στο σημείο ο Παύλος Πολάκης να στοχοποιήσει με τον πλέον ανήθικο τρόπο τον κ. Συνολάκη, δημοσιεύοντας την διεύθυνσή του. Κι όλα αυτά επειδή το κυβερνητικό αφήγημα κατέρρευσε με γδούπο, όπως και η θεωρία της μη δυνατότητας εκκένωσης του οικισμού.

Ο καθητηγής Συνολάκης επισημαίνει: «Η πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής της 23ης Ιουλίου ήταν ένα ακραίο φαινόμενο που, ωστόσο, δεν δικαιολογεί την απουσία σχεδιασμού και προετοιμασίας του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η παρούσα μελέτη δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει ένα πλήρες σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού, αλλά να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους δράσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδιασμού. Εξετάζεται πώς τα μοντέλα προσομοίωσης πυρκαγιάς θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να επιταχύνουν τη λήψη ορθών αποφάσεων, και ακολούθως διερευνάται ο σχεδιασμός των κατάλληλων ενεργειών για την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού περιοχές υψηλού κινδύνου με βάση τα αποτελέσματα της προσομοίωσης.

»Οι προσομοιώσεις επιβεβαίωσαν ότι η πυρκαγιά έφτασε στη Λεωφόρο Μαραθώνος σε περίπου μιάμιση ώρα μετά τη έναρξή της. Γεγονός που θα μπορούσε άλλωστε να προβλεφθεί και χωρίς τα μοντέλα προσομοίωσης. Και αυτό καθώς με ισχυρούς ανέμους της τάξεως των 7 μποφώρ η φωτιά είναι γνωστό ότι κινείται με περίπου 5 km/h και επομένως ήταν εφικτό να προβλεφθεί ότι θα έφτανε στη Μαραθώνος σε μιάμιση ώρα, δεδομένου ότι ο δρόμος αυτός απέχει 7,5 χιλιόμετρα από το σημείο της εκδήλωσής της.

»Η προσομοίωση διαφόρων τακτικών εναέριας αναχαίτισης του πύρινου μετώπου απέδειξε επίσης ότι ο συνδυασμός ρίψεων νερού από αεροσκάφη τύπου CL-215 και CL-415 θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της φωτιά για τουλάχιστον μία ώρα, επιτρέποντας την ασφαλή απομάκρυνση όλων των κατοίκων είτε πεζή, είτε ακόμη και με αυτοκίνητα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εναλλακτικά μοντέλα για την εκτίμηση του χρόνου που θα απαιτείτο για την εκκένωση της περιοχής.

»Το μοντέλο (agent-based model Artisoc4.0) του Πανεπιστημίου Waseda της Ιαπωνίας που έλαβε υπόψιν του όλους τους παράγοντες και τις συνθήκες της περιοχής, έδειξε ότι η απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής πεζή προς την ακτή θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί κατ ελάχιστον μέσα σε 57 λεπτά μετά από έγκαιρη ειδοποίηση. Επιπλέον, προσομοιώσεις με το μοντέλο NETLOGO του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον (Εικόνα 1) έδειξαν ότι η πεζή εκκένωση της περιοχής προς τις ακτές το αργότερο σε 83 λεπτά θα είχε επιτευχθεί, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς από την πυρκαγιά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είχε δοθεί έγκαιρη εντολή στους κατοίκους.»