Στενή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων (κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης) προκειμένου «να μην αλληλοαναιρούνται οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών» ζητάει η κίνηση πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως». Οπως φαίνεται, η γραφειοκρατία και η υποστελέχωση μπλοκάρουν τις όποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα μέλη της κίνησης, «μέχρι τώρα ακούμε αντιφατικές πληροφορίες και έχουμε δει πολύ λίγες ουσιαστικές ενέργειες».

Με πρωτοβουλία του «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» διοργανώθηκε προ ημερών συνεδρίαση στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το υπουργείο Υγείας, την ΕΛ.ΑΣ., την Περιφέρεια, τον Δήμο, το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, εντός Οκτωβρίου θα λάβουν δράση 14 streetworkers (ειδικευμένο προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους τοξικοεξαρτημένους) στο πλαίσιο προγράμματος του ΟΚΑΝΑ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια. Όμως ο χώρος 24ωρης φροντίδας και υπνωτηρίου για χρήστες (90 κλινών), ο οποίος προγραμματιζόταν για τις αρχές του φετινού καλοκαιριού, δεν θα μπει τελικά σε λειτουργία πριν από τον Ιανουάριο του 2019.

Σύμφωνα με την κίνηση πολιτών, το ΚΕΘΕΑ ενημέρωσε ότι υπάρχει ομάδα streetworkers, αλλά μόνο με τρία άτομα λόγω υποχρηματοδότησης από την Πολιτεία ενώ το υπουργείο Υγείας αποδέχθηκε ότι είχε δώσει ανακριβή πληροφορία (σε συνάντηση τον Ιούνιο) ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα υπάρχουν έξι νέες δομές υποστήριξης ενεργών χρηστών και επιπλέον 14 streetworkers. Αυτό που ισχύει είναι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο διαχειρίζονται οι Περιφέρειες ανά την Ελλάδα και στην Αθήνα η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει σαν καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων τον Απρίλιο του 2019. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την τελική εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να κρατήσουν ακόμα και ενάμιση χρόνο.

Εξάλλου εκπρόσωπος της Περιφέρειας συμφώνησε ότι το πρόγραμμα μείωσης βλάβης συζητιέται εδώ και δύο χρόνια, μια διαδικασία χρονοβόρα με καθυστερήσεις (σε προσλήψεις κλπ) και γραφειοκρατία. Από την πλευρά του ο Δήμος φιλοδοξεί να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2019 μια νέα δομή που θα λειτουργεί επτά μέρες και όλο το 24ωρο για 60 άτομα (κυρίως ενεργούς χρήστες). «Εκτιμούμε την προσπάθεια της Αστυνομίας τις τελευταίες δέκα μέρες. Οι υπόλοιποι φορείς της Πολιτείας οφείλουν να κάνουν την δική τους δουλειά» σημειώνουν τα μέλη της κίνησης.