Τη νομιμότητα της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών ιδρυτικών αξιών της ΕΕ από την Ουγγαρία, αμφισβήτησε από τη Βιέννη ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Στράχε ζήτησε την Κυριακή από την προερχόμενη από τους Ελευθέρους, Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, να αναθέσει στην νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης, για την αμφισβήτηση της οποίας η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως θα αναζητήσει νομικούς τρόπους.

Για την απόφαση, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι δεδομένη, καθώς 448 ευρωβουλευτές ψήφισαν «υπέρ» της απόφασης και 197 «κατά», ενώ υπήρξαν 48 αποχές.

Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός αντικαγκελάριος επικαλούμενος τις θέσεις της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία διατείνεται πως δεν προέκυψε πλειοψηφία δύο τρίτων γιατί θα έπρεπε να προσμετρηθούν στο αποτέλεσμα και οι 48 αποχές, τονίζει ότι έχει «μεγάλη κατανόηση για την ουγγρική επιχειρηματολογία».

Όπως σημειώνει ο Στράχε, καθώς υπάρχει ασάφεια ως προς την νομική κατάσταση, σε συνεννόηση μαζί του η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πάρει σαφή θέση και μάλιστα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχοληθεί με το θέμα.

Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων, εάν προχωρήσει μία διαδικασία κατά της Ουγγαρίας, θα βαθύνει ακόμη περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα στην Ανατολική και την Δυτική Ευρώπη, αντί αυτό να εξαλειφθεί με την επίδειξη «κατανόησης».

Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ακόμη και έχοντας αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, συμμετέχοντας στον συνασπισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – που κυβερνά από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αυστρία- το Κόμμα των Ελευθέρων δεν πρόκειται να αλλάξει την επικριτική στάση του απέναντι στην ΕΕ.

Ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά : «Υποστηρίζουμε ως Αυστριακοί πατριώτες το ευρωπαϊκό εγχείρημα ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουμε να ασκούμε κριτική στις λάθος εξελίξεις στην ΕΕ».

Ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων διευκρίνιζε την ίδια στιγμή πως με την είσοδο του κόμματός του στην κυβέρνηση δεν βλέπει καμία αλλαγή της πολιτικής του απέναντι στην ΕΕ, πως «δεν υπάρχει καμία διαφορά με παλιά» και ακόμη πως το Κόμμα των Ελευθέρων συνεχίζει να συνεργάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα αδελφά κόμματα στην παράταξη «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας».

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην παράταξη αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία, που επικρίνονται για έντονη αντιευρωπαϊκή πολιτική.