«Η ΝΔ δεν ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, όταν θα έρθει για κύρωση στη Βουλή», διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 83η ΔΕΘ.

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε λαϊκιστή αλλά και στον έτερο κυβερνητικό εταίρο Πάνο Κάμμενο τον οποίο χαρακτήρισε ως τζάμπα μάγκα.

«Δίπλα στην λέξη λαϊκιστής είναι το όνομα του κ. Τσίπρα. Οι έλληνες πολίτες γνωρίζουν ποιος του εξαπάτησε. Είναι το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει καλά. Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμμένος που λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αλλά συνεχίζει να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία όταν την φέρει για κύρωση στην Βουλή». Αν και οποιοδήποτε λόγο γίνουν εκλογές νωρίτερα δεν θα κυρώσει τη συμφωνία. Το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει», είπε και ζήτησε «προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό, μέσα από την ψήφο ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα και γιαυτό το θέμα»

Μητσοτάκης για έξοδο από Μνημόνια: Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, ενώ αυτός ήταν ο στόχος. Οταν τελειώσει το μαξιλάρι του αποθέματος η χώρα θα είναι εκτεθειμένη. Εγώ θα αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη των αγορών. Εχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας απελευθέρωση υγιειών δυνάμεων της επιχειρηματικότητας

Θέλουμε να δημιουργήσουμε πλούτο σε όλους. Ο κ. Τσίπρας εδώ και τρεισήμισι χρόνια είναι συνεπής στην πολιτική του υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα και φορολογεί το κράτος

«Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αυξήσει το κράτος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη 4% και η δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για τον ΕΝΦΙΑ: Θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση κατά 30%. Το όφελος να το καρπωθούν όλοι οι έλληνες πολίτες. Εγώ δεν βλέπω πελάτες αλλά βλέπω πολίτες.

Μέχρι το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους ίδιους του δήμους ταυτόχρονα θα περικοπούν οι κεντρικοί δήμοι που μεταφέρονται σε αυτούς. Αν ένας δήμος θέλει να αυξήσει το φόρο θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει αλλά θα λογοδοτήσει στους πολίτες για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Μείωση αφορολόγητου και περικοπή συντάξεων: Η μείωση των συντάξεων ψηφισμένο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΤΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αχρείαστο μέτρο για αυτό και δεν το ψηφίσαμε. Καταθέσαμε τροπολογία να πάρει η κυβέρνηση πίσω τη μείωση των συντάξεων. Και το αφορολόγητο ψηφισμένο μέτρο.  Γι αυτό προτείνουμε την μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%.

Για το πρόγραμμα της ΝΔ: Δυστυχώς οι θεσμοί συμφώνησαν στο μείγμα πολιτικής που στέρησε από την οικονομία ανάπτυξη και από τους πολίτες εισοδήματα. Τώρα πολλοί ομολογούν ότι το μείγμα αυτό ήταν λάθος. Γι αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε. Η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτο για την ΝΔ. Αλλιώς δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία. Χρειαζόμαστε όμως να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και των αγορών και αυτό θα γίνει εφόσον εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις. Οι θεσμοί όμως στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία που συμπιέζει τη μεσαία τάξη. Που αφαιρεί τις προοπτικές προόδου από τους μη προνομιούχους. Πρώτος μου στόχος η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ αναφορικά με τον ΟΑΣΘ ανέφερε ότι η κρατικοποίησή του δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετώπισε.

«Η εντύπωση ότι κάποιοι κυβερνούν για κάποιους που είναι δυνητικά πελάτες τους, δηλαδή ψηφοφόρους, διαλύει το κοινωνικό συμβόλαιο. Δεν μπορεί το «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε» να είναι το πολιτικό πρόταγμα. Ζούμε τις χειρότερες στιγμές της δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας χάνει τις εκλογές και διχάζει, αλλά έτσι κάνει ζημιά στη χώρα».

Για Συνταγματική Αναθεώρηση: Δεν υπάρχει δημοψήφισμα για Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι αντισυνταγματικό. Είχα θέσει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης στον Πρωθυπουργό. Απάντηση δεν πήρα ποτέ. Την ξέχασε για να την ξεθάψει λίγο πριν τις εκλογές . Ισχύει η πρόταση μου. Η ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία.  Εαν θέλει τολμηρή αναθεώρηση εδώ είμαι.

Μετεκλογικές συνεργασίες :  Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Οχι σε εκλογές με απλή αναλογική. Φανταστείτε να οδηγείται η χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, την ώρα που θα ανεβαίνουν τα spreads. Κι όλοι θα ξέρουν ότι είναι εξασφαλισμένη η ακυβερνησία της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης που δεν θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Μάτι: Γνώριζε ή δεν γνώριζε όταν έκανε το τηλεοπτικό σόου ότι υπήρχαν νεκροί. Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής αν δε γνώριζε  είναι ανίκανος. Νέο πλαίσιο πολιτική προστασίας που θα αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές με τελείως διαφορετική πολιτική.

Αν δείτε τις προτάσεις της επιτροπής περιβάλλοντος θα δείτε αυτονόητα πράγματα που δεν έχουν γίνει πράξη. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε με αυξανόμενο ρυθμό. Δεν έχουμε κανένα άλλοθι να μην είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Το έκανε με απόλυτη τεχνοκρατική επάρκεια. Οχι για αυτά που είπε αλλά γα το ποιος είναι. Είναι λέει ακροδεξιοί , ενώ ο κ. Πολάκης το να βγάλει τη διεύθυνση του κ. Συνολάκη είναι φασιστικό. Ας σταθούμε στην ουσία του ζητήματος. Είναι πολύ απλό αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές.

Για προεδρικές εκλογές : «Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ενώ για την ένταξη των νέων στην παραγωγική διαδικασία ανάφερε ότι «το πρώτο που τους είπα χτες είναι να ψηφίσουν. Τους λέω ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η Παιδεία, που δίνει ευκαιρίες. Επιμένω σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση».

Ερωτηθείς σχετικά εάν θα στηρίξει τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, είπε ότι έχει καλή θεσμική συνεργασία, επανέλαβε όμως ότι θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Για άνοιγμα στην κεντροαριστερά : Η πρόθεσή μας είναι να βάλουμε και στην κυβέρνηση πρόσωπα από την κεντροαριστερά. Αλλά και πριν από αυτό, θα βάλουμε πρόσωπα από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτιά μας και οι πολίτες θα αποφασίσουν για τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Για τις ευρωεκλογές : Υπέρ της εκλογής ευρωβουλευτών με σταυρό, τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι στην τριπλή κάλπη τον Μάιο, στις Περιφερειακές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμού, γιατί η Περιφέρειες είναι κρίσιμος βραχίωνας εφαρμογής της πολιτικής μας. Όχι απαραίτητα προερχόμενους μόνο από τη ΝΔ. Και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους».

Για προσφυγικό: Απαράδεκτο ότι συμβαίνει στη Μόρια. Η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια αριστερή κυβέρνηση η οποία κόπτεται. Μάλιστα έδειξε δύο φωτογραφίες από τη Μόρια τονίζοντας ότι δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Ούτε στην Αφρική δεν υπάρχουν κέντρα υποδοχής σε αυτή την κατάσταση, είπε και πρόσθεσε η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά αυτή την κυβέρνηση. Ανέχονται και κλείνουν τα μάτια για την ντροπιαστική για τη χώρα, τους ανθρώπους και τα παιδιά κατάσταση.

Επεσήμανε ότι η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου έχει δώσει 30 μέρες στην κυβέρνηση, αλλιώς θα το κλείσει.

Για το προσφυγικό είπε ότι «θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για τη συζήτηση της ασφάλειας των συνόρων της ΕΕ. Ο λόγος για ασφαλή σύνορα γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ο μόνος που δεν ενδιαφέρεται είναι ο κ. Τσίπρας», πρόσθεσε. «Εμείς την επόμενη μέρα, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια των συνόρων. Χαιρετίζω την πρόταση του κ. Γιούνκερ για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής.

Θα απλοποιήσουμε τη διαδικασία δεν θα χρειάζονται τέσσερα στάδια. Δύο στάδια αντί για τέσσερα για να επιστρέφουν στην Τουρκία συντομότερα.

Για ΔΝΤ:  Το ποιος επιστρέφει τη χώρα στο ΔΝΤ , ρωτήστε τον κ. Τσίπρα που παραδίδει στις επόμενες εκλογές μια χώρα που, μακάρι να διαψευσθώ, αλλά είναι εκτός αγορών, εκτός φθηνής χρηματοδότησης κι εντός αυστηρής επιτήρησης. Αυτή είναι η επιτυχία της κυβέρνησης. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την επομένη των εκλογών.

Για ΔΕΗ: Χρειάζεται εξυγίανση και κάποια στιγμή θα πρέπει να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή.

Για άδειες αποφυλάκισης : Το ζήτημα δεν αφορά μόνον τον Κουφοντίνα. Είναι 11 φορές καταδικασμένος για δολοφονίες. Δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για τα εγκλήματά το. Το καθεστώς αδειών για ανθρώπους που είναι πολλές φορές καταδικασμένοι θα αλλάξει. Ναι, δεν μπορεί να βγαίνει ο κάθε κύριος Κουφοντίνας όποτε θέλει. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία καλά οργανωμένη χώρα του κόσμου.

Για ακροδεξιά: Η ΝΔ δεν έχει ακροδεξιούς. Ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο. Η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη, λαική, μετριοπαθής παράταξη και είναι ενωμένη. Ο λαικισμός και ο αυταρχισμός είναι ο φόβος στην Ευρώπη. Βλέπετε τι συμβαίνει όμως ανεξαρτήτως ιδεολογικού μανδύα όταν λαικίστικα κόμματα αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση μιας χώρας.

Για δημόσια έργα : Θα υπάρχει αυστηρή προτεροποίηση για έργα εθνικής σημασίας, είπε αναφερόμενος στα δημόσια έργα και τους αυτοκινητόδρομους.

«Έχουμε λίγα αλλά σημαντικά κενά στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων. Δέσμευση για εμάς ο βόρειος άξονας να ολοκληρωθεί άμεσα. Θα σπάσουμε την απομόνωση των δύο περιφερειακών ενοτήτων, Πέλλα και στη Δράμα που έχουν πρόβλημα πρόσβασης με την Εγνατία Οδό και τη Θεσσαλονίκη».