Προθεσμία 15 ημερών έχουν χιλιάδες νοικοκυριά για να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος.

Τα «χτυπήματα» της εφορίας είναι απανωτά. Οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις παραπάνω φορολογικές υποχρεώσεις έχουν στη διάθεσή τους διάφορες επιλογές προκειμένου να αποφύγουν την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις.

Τα «ραβασάκια»

Φόρος Εισοδήματος: Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλλουν τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, έως το τέλος Σεπτεμβρίου πάνω από 100.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Έπονται άλλες 3 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018.

ΕΝΦΙΑ: Έως το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 6,3 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ENΦIA).

Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους που σχετίζονται με την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Ο Σεπτέμβριος θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες καταλυτικός για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) περί τα 5,6 δισ. ευρώ.

Όμως, ο στόχος που έχει τεθεί δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί καθώς τα εξαντλημένα νοικοκυριά από άποψης φοροδοτικής ικανότητας ενδεχομένως να μην καταφέρουν να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν κάτι που διαπιστώθηκε και το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και γενικότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός τουλάχιστον στο σκέλος των εσόδων να παρουσιάσει υστέρηση άνω του 1 δισ. ευρώ.