Για την αναγκαιότητα νέου κοινωνικού συμβολαίου για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και Πολιτείας, σχέση που τα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει διαρραγεί τόνισε από την αρχή της ομιλίας του στη ΔΕΘ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με πολλές αναφορές στο Μάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέδειξε την ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, μιλώντας για τον επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης.

«Στη σκιά ενός μεγάλου πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές και στο τέλος ενός ακόμη κύκλου ψέματος, η συγκυρία μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης. Στο χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια. Και στο κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχει διαρραγεί το κοινωνικό συμβόλαιο»

Το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους έχει σπάσει, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, στο κράτος δικαίου, στις μεγάλες καταστροφές που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα από την ανικανότητα της Πολιτείας να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες της, στην εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Η θεμελιώδης υπόσχεση που οφείλει να προσφέρει κάθε οργανωμένη κοινωνία, ότι η επόμενη γενιά θα ζει καλύτερα και ασφαλέστερα από την προηγούμενη, σήμερα δεν ισχύει στη χώρα μας.

«Θα το πω ξεκάθαρα: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του. Δεν ζούμε σήμερα το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της νέας μεταπολίτευσης. Αλλά το τελευταίο. Τον θλιβερό επίλογο μιας εποχής που τελειώνει με πόνο και βουβή παραίτηση. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που αναγκάζεται να σταματά σχεδόν στο τέλος κάθε πρότασής του την ομιλία του από τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου επανεκκίνησης της χώρας σε όλα τα επίπεδα, αναπτύσσοντας τους στόχους τους σε έξι κρίσιμους τομείς.

«Πρέπει να τρέξουμε»

«Θα ξεκινήσω με μια απλή αλήθεια: πρέπει να τρέξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «την ώρα που η Ελλάδα ήταν βυθισμένη στην κρίση ο κόσμος προχώρησε και πρέπει να τον προλάβουμε».

«Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα, γεμάτη απειλές αλλά και ευκαιρίες» τόνισε.

Μιλώντας με ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της Ελλάδας και τις θετικές προοπτικές της, ο κ. Μητσοτάκης -αν και υποστήριξε ότι πολλές από τις απαιτήσεις των δανειστών οφείλονται στην έλλειψη αξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης, κατάσταση που η δική του κυβέρνηση θα αλλάξει-, άσκησε κριτική στις αποφάσεις των δανειστών εταίρων, με αναφορά στους στόχους για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.