Σημαντικές αλλαγές στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας με σκοπό να μειώσει το βάρος των μαθητών.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε τη μείωση των μαθημάτων στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές στην Α’ και Β’ Λυκείου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται κατά τον παραδοσιακό τρόπο στο τέλος της σχολικής χρονιάς οι μαθητές της Α΄ Λυκείου για να προαχθούν θα περιοριστούν από την επόμενη χρονιά σε 8.

Σήμερα, οι μαθητές της τάξης εξετάζονται σε 13 μαθήματα: Αρχαία, Νεοελληνική Γραμματεία, Πολιτική Παιδεία, Φυσική, Χημεία, Θρησκευτικά, Ξένη Γλώσσα (αγγλικά ή γερμανικά), Βιολογία, Γεωμετρία, Νεοελληνική Γλώσσα, Αλγεβρα, Ιστορία και ένα μάθημα επιλογής.

Στη Β΄ Λυκείου επίσης οι μαθητές εξετάζονται για να προαχθούν σε 14 μαθήματα: Αλγεβρα, Θρησκευτικά, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα (αγγλικά ή γερμανικά), Φιλοσοφία, Γεωμετρία, Φυσική, Νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Πληροφορική, Χημεία, Αρχαία, Νεοελληνική Γραμματεία, Πολιτική Παιδεία.

Τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Λυκείου για τη βαθμολόγηση στα υπόλοιπα μαθήματα, τα οποία δεν θα εξετάζονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς, θα μετρούν τα ωριαία διαγωνίσματα και οι εργασίες. Στην Γ΄ Λυκείου τα εξεταζόμενα μαθήματα για το απολυτήριο θα παραμείνουν τέσσερα.

Το νέο σύστημα, περιορίζει τον εξεταστικό φόρτο και το άγχος των μαθητών, ενώ παράλληλα επεκτείνει το χρόνο των μαθημάτων.