Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία με την Ιταλία για την επιστροφή μεταναστών που είχαν ήδη ζητήσει άσυλο στη χώρα αυτή και πρόσθεσε πως περιμένει ότι θα υπογραφεί σύντομα.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται αφού η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε τον Αύγουστο τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ισπανία να στέλνει μετανάστες πίσω στις χώρες αυτές μέσα σε 48 ώρες, αν έχουν ήδη ζητήσει άσυλο σ’ αυτές τις χώρες.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι επιτεύχθηκε και η συμφωνία με την Ιταλία», δήλωσε ο Ζεεχόφερ στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Χρειαζόμαστε μόνο τις δύο υπογραφές από τον ιταλό συνάδελφο και εμένα», δήλωσε ο Ζεεχόφερ προσθέτοντας ότι περιμένει πως αυτό θα πάρει λίγες ακόμη ημέρες.

Οι συμφωνίες αποτελούν μέρος ενός συμβιβασμού ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης του Ζεεχόφερ, με τον οποίο φάνηκε να διευθετείται η διένεξη σχετικά με την επιστροφή των μεταναστών, η οποία παρολίγο να διχάσει τα δύο κόμματα και να επιφέρει την πτώση της κυβέρνησης.