Οι επικεφαλής της NASA και της Roskosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν και Τζιμ Μπραντεστάιν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την Πέμπτη συμφώνησαν να συναντηθούν για πρώτη φορά στις 10 Οκτωβρίου στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της Roskosmos.

Η συνάντηση τους αυτή θα σχετίζεται με την προετοιμασία της επικείμενης διαστημικής επανδρωμένης αποστολής με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), η οποία θα πραγματοποιηθεί με το διαστημόπλοιο Soyuz-MC10 στην οποία θα συμμετέχουν ο ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οφτσίνιν και ο αμερικανός αστροναύτης Νικ Χέιγκ. Το διαστημόπλοιο Soyuz-MC10 θα εκτοξευθεί στις 11 Οκτωβρίου.

Kατά την διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής τους συνομιλίας, οι επικεφαλής των δύο διαστημικών υπηρεσιών συζήτησαν για την διαρροή οξυγόνου που υπήρξε σε τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στις 30 Αυγούστου και συγκεκριμένα στο διαστημόπλοιο Soyuz που είχε συνδεθεί με τον Διεθνή Σταθμό.

Οι επικεφαλής της NASA και της Roskosmos, συμφώνησαν να μην προβούν σε καμία δήλωση προτού ολοκληρωθεί η έρευνα της επιτροπής για τα αίτια που προκάλεσαν την διαρροή οξυγόνου στον Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.