Καμπανάκι κινδύνου και για άλλες κατολισθήσεις σε γνωστές παραλίες της Ελλάδας, χτυπούν επιστήμονες.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως έχουν ήδη γίνει προειδοποιήσεις από την πλευρά τους και για άλλα επίφοβα, για κατολισθήσεις, σημεία.

Για επικινδυνότητα τουλάχιστον άλλων 7 παραλίων των Επτανήσων, έκανε λόγο ο κ. Λέκκας μιλώντας για περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.

«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η ‘ζωνοποίηση’ των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται».

Περιγραφές

Εν τω μεταξύ συγκλονίζουν οι περιγραφές των τουριστών που βρέθηκαν στη διάσημη παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο την ώρα της κατολίσθησης. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα καθώς τα βίντεο και οι φωτογραφίες δείχνουν ότι ελάχιστα μέτρα από το σημείο που βρίσκονταν οι λουόμενοι έπεσαν τεράστιες πέτρες και χώμα.

Κόσμος φωνάζει «Θεέ μου» ενώ ξένοι τουρίστες ακούγονται να λένε «είναι κόσμος εκεί» δείχνοντας το σημείο της παραλίας.

Από το Πυροσβεστικό Σώμα, πήγαν 8 πυροσβέστες από την Τοπική Υπηρεσία για να κάνουν έρευνες στο σημείο και άλλα 10 άτομα από την 6η ΕΜΑΚ μαζί με διασωστικό σκύλο. Στο νησί μεταφέρθηκαν επίσης με Super Puma και 9 άτομα, διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Σε σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζεται άμεση η «κινητοποίηση των Αρχών, μετά την κατολίσθηση βράχων που σημειώθηκε στην παραλία «Ναυάγιο» Ζακύνθου».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nathelie Meng (@nathelie0521) στις

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι από τη πρώτη στιγμή τέθηκε σε ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Σε αυτό διακομίσθηκαν επτά συνολικά τραυματίες, εκ των οποίων μια γυναίκα 34 ετών, τσεχικής υπηκοότητας, νοσηλεύεται με κάταγμα στον σπόνδυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα κολυμπούσε στην αριστερή πλευρά της παραλίας, στο σημείο δηλαδή όπου αποκολλήθηκε ο βράχος. Ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά, φέρουν ελαφρά τραύματα και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους. Τα άλλα τρία άτομα που διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, με ελαφρά τραύματα, έλαβαν εξιτήριο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη που βρίσκονταν στην παραλία, χωρίς να αναφερθεί αγνοούμενος επιβάτης. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό, μετά την κατολίσθηση, έχει εκκενωθεί η παραλία του «Ναυαγίου» και έχει απαγορευθεί, μέχρι νεοτέρας, από την Λιμενική Αρχή Ζακύνθου, η προσέγγιση των σκαφών στην παραλία.

Λέκκας: Είχαμε προειδοποιήσει

«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων. Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για την κατολίσθηση στο Ναυάγιο

Σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιοκτητών σκαφών που ήταν στην περιοχή την ώρα που έπεσαν οι βράχοι, στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας είχαν αγκυροβολήσει τρία σκάφη αναψυχής με επιβάτες. «Ακούστηκε ένα θόρυβος και έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου, στη συνέχεια ένα δεύτερο μεγαλύτερο και τέλος, τρίτο μεγάλο κομμάτι βράχου που κατά την πτώση δημιούργησε μια θαλάσσια δίνη η οποία αναποδογύρισε τις βάρκες», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μέλος πληρώματος που βρίσκονταν στο σημείο.

Στη παραλία την ώρα της πτώσης των βράχων βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες με μικρά παιδιά, που επιβιβάστηκαν σε σκάφη και απομακρύνθηκαν από την παραλία.

Διαβάστε επίσης:

Παραλία Ναυάγιο – Στους επτά οι τραυματίες από την κατολίσθηση